Newsflash
Internaționale

O nouă metodă de diagnosticare a bolii Parkinson

de Dr. Diana Andronache - ian. 15 2021
O nouă metodă de diagnosticare a bolii Parkinson

Imagistica retiniană de înaltă rezoluţie poate identifica modificări structurale asociate bolii Parkinson., arată datele unui studiu recent.

shutterstock_1528359626Cercetătorii de la Duke University Medical Center din Carolina de Nord au observat* că în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu boala Parkinson există modificări structurale ale coroidei și o perfuzie microvasculară scăzută.

Pentru a evalua în detaliu structura retiniană și microvascularizaţia, oamenii de știinţă au utilizat tehnici avansate de imagistică non-invazivă
de tipul tomografiei cu coerenţă optică (OCT) și angiografiei
OCT.

Populaţia de studiu a fost formată din 206 pacienţi (69 de pacienţi diagnosticaţi cu boala Parkinson și 137 de subiecţi sănătoși). Persoanele cu diabet zaharat, glaucom, patologie retiniană sau cu demenţă nu au fost incluse în studiu.

Analiza datelor obţinute arată că în cazul pacienţilor cu boală Parkinson densitatea vasculară din plexul capilar superficial a fost cu 2-3% mai mică, densitatea perfuziei cu 9-10% mai mică, iar vascularizaţia coroidei
cu 1% mai mică faţă de grupul subiecţilor sănătoși.

Pornind de la aceste observaţii, algoritmul de diagnostic al bolii Parkinson
ar putea fi îmbunătăţit, însă sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua sensibilitatea și specificitatea acestei metode, înainte de a fi aplicată în practica clinică.


Notă autor:

*https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/
article-abstract/2774377

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe