Newsflash
Internaționale

O nouă abordare ar putea salva neuronii în bolile neurodegenerative

de Florentina Ionescu - sept. 27 2019
O nouă abordare ar putea salva neuronii în bolile neurodegenerative

Afecţiunile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer şi boala Huntington au în comun un mecanism de deteriorare a celulelor creierului care ar putea oferi o nouă ţintă pentru tratamentul acestor boli, potrivit unei cercetări.

Un studiu nou, recent publicat în Nature Neuroscience, descrie modul în care oamenii de ştiinţă au descoperit mecanismul şi modul în care acesta duce la moartea neuronilor. Autorii studiului au identificat un potenţial nou mod de a reduce moartea neuronilor în cazul a numeroase boli cauzate de acest gen de pierdere.

Mecanismul acesta implică celule microgliale şi celule astrocite, două tipuri de celule care în mod normal ajută la protejarea neuronilor. Acestea sunt, de fapt, o categorie de celule (numite gliale) pe care oamenii de ştiinţă le considerau cândva a fi „lipiciul sistemului nervos“. Această trăsătură nu mai este valabilă, însă cercetătorii descoperă că aceste celule gliale joacă un rol vital în dezvoltarea creierului şi în funcţionarea acestui organ.

Acumularea de proteine toxice în interiorul neuronilor (celulelor nervoase) este în prezent o caracteristică foarte cunoscută a bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, boala Huntington şi scleroza laterală amiotrofică (SLA), scrie Medical News Today. Această acumulare de proteine toxice împiedică neuronii să funcţioneze aşa cum ar trebui şi, în cele din urmă, le declanşează moartea.

În acest studiu, autorii descriu o altă trăsătură a bolilor neurodegenerative, mai puţin cunoscută. Această caracteristică este, de fapt, activarea celulelor gliale „până ajung într-o stare care declanşează o secreţie sporită a factorilor proinflamatorii“.

Această activare a celulelor gliale, la rândul ei, duce la o serie de procese care degradează de asemenea neuronii. Oamenii de ştiinţă numesc această serie de mecanisme „neuroinflamaţie“.

Reducerea inflamaţiei

În acest studiu nou, cercetătorii au descoperit că prin tratarea şoarecilor de laborator pe parcursul mai multor luni cu peptida sau mica proteină P110, s-a redus activitatea celulelor microgliale şi a celulelor astrocite şi s-a redus inflamaţia din creierul animalelor studiate. Cercetătorii au mai descoperit şi că P110  putut să blocheze fragmentarea mitocondriilor din interiorul celulelor microgliale şi celulelor astrocite suficient de mult pentru a reduce semnificativ moartea neuronilor.


Notă autor:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe