Newsflash
Internaționale

O femeie care suferă de o boală rară a născut 44 de copii

de L. Budin - iul. 6 2022
O femeie care suferă de o boală rară a născut 44 de copii

Ugandeza Mariam Nabatanzi deține un record mondial de care s-ar fi lipsit cu dragă inimă: e femeia cea mai fertilă din lume, din cauza unei boli rare de care suferă.

Mariam Nabatanzi avea 12 ani când a fost forțată să se căsătorească cu un bărbat mai mare cu 27 de ani decât ea, informează publicația Santé Magazine, citând un material din National Post. Un an mai târziu, dădea nașere la gemeni. Iar nașterile au continuat să se înlănțuie.

mama-copii-black

După ce au venit pe lume alte trei perechi de gemeni, după cinci serii de tripleți și cvadrupleți și după un copil „unic”, femeia a devenit, la 40 de ani, deținătoarea-record a 44 de urmași. Și, cum asta nu ar fi fost îndeajuns, soțul ei a fugit de acasă cu toate economiile familiei, notează National Post.

Nemaidorind să aibă copii, Mariam a cerut ajutorul doctorilor. Cu ocazia controalelor medicale, a aflat că suferea de o boală genetică rară: ovarele femeii, anormal de mari, eliberau mai multe ovule în același timp.

Marian a aflat că există tratamente, însă greu accesibile într-o țară în curs de dezvoltare precum Uganda.

Prin urmare, doctorii au sfătuit-o pe Mariam să continue să aibă copii, pentru a reduce nivelul de fertilitate al ovarelor sale. I-au spus că, în cazul ei, nicio metodă de contracepție nu ar da roade, existând riscul ca starea de sănătate să se agraveze.

Totuși, în urmă cu trei ani, medicii au decis să ia măsuri radicale. Mariam a povestit că doctorul său i-a „tăiat” uterul.

Astăzi, femeia trăiește cu copiii săi în patru case din ciment și tablă la nordul orașului Kampala, capitala țării. Face tot ce poate pentru a-și putea întreține familia.

Descoperire crucială în lupta contra cancerului de prostată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe