Newsflash
Internaționale

O ecografie de rutină în sarcină poate identifica semnele timpurii ale autismului

de Florentina Ionescu - feb. 11 2022
O ecografie de rutină în sarcină poate identifica semnele timpurii ale autismului

Un studiu recent a arătat că o ultrasonografie în timpul sarcinii poate identifica semnele precoce ale autismului.

Cercetătorii de la Ben-Gurion University of the Negev au descoperit că o ecografie de rutină, realizată în al doilea trimestru de sarcină, poate identifica semnele precoce ale  tulburarilor din spectrul autist, scrie www.sciencedaily.com. Aceștia au publicat rezultatele studiului lor în jurnalul „Brain”. 

ecografie ultrasonografie sarcina risc autism depistare
Fotografie creată de MART PRODUCTION, de la Pexels

Cercetătorii au examinat informațiile de la sute de ecografii prenatale din cadrul unui studiu realizat la jumătatea perioadei de gestație.

Ei au descoperit anomalii la nivelul inimii, rinichilor și capului la 30% dintre feții care mai târziu au dezvoltat tulburări din spectrul autist, o rată de trei ori mai mare decât cea înregistrată la feții care s-au dezvoltat normal din populația generală și o rată de două ori mai mare decât frații sau surorile cu dezvoltare normală.

Sursa citată scrie că anomaliile acestea au fost detectate mai des în rândul fetițelor decât în cazul băiețeilor și că severitatea anomaliilor a fost, totodată, asociată cu severitatea ulterioară a tulburărilor din spectrul autist.

„Doctorii pot folosi aceste semne, care pot fi depistate în timpul unei ecografii de rutină, pentru a evalua probabilitatea ca un copil să se nască cu tulburări din spectrul autist. Studiile anterioare au arătat că acei copii care se nasc cu boli congenitale, în principal cele care implică inima și plămânii, au un risc mai mare de a dezvolta tulburări din spectrul autist. Rezultatele noastre sugerează că anumite tipuri de tulburări din spectrul autist care implică alte anomalii la nivelul organelor încep și pot fi detectate în uter”, a declarat profesorul  Idan Menashe, membru al Azrieli National Centre for Autism and Neurodevelopment Research și membru al Departamentului de Sănătate Publică de la Faculty of Health Sciences.

Un diagnostic de tulburare din spectrul autist în perioada prenatală ar putea să însemne pentru micii pacienți inițierea unui curs de tratament de la naștere, în loc ca părinții să aștepte până la vârsta de 2 ani sau 3 ani sau chiar până la o vârstă mai mare pentru un diagnostic corect.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe