Newsflash
Internaționale

Nu există dovezi că o aspirină pe zi reduce riscul de fracturi la vârstnicii sănătoși

de Florentina Ionescu - nov. 9 2022
Nu există dovezi că o aspirină pe zi reduce riscul de fracturi la vârstnicii sănătoși

Un studiu recent nu a găsit nicio dovadă științifică cum că administrarea unei aspirine pe zi ar scădea riscul de fracturi în cazul persoanelor vârstnice sănătoase.

O echipă de cercetători afiliați la mai multe instituții din Australia și din SUA a descoperit că administrarea unui comprimat de aspirină pe zi nu reduce riscul de fracturi osoase în rândul persoanelor vârstnice sănătoase, scrie Medical Xpress.

În lucrarea lor de cercetare publicată în „JAMA Internal Medicine”, grupul de cercetători descrie studiul efectuat, care a implicat administrarea unui comprimat de aspirină sau unui comprimat placebo, pe zi, miilor de persoane vârstnice înscrise în trial. 

aspirina nu ajuta la riscul de fracturi osoase
Imagine de Miguel Á. Padriñán de la Pixabay 

 

Cercetările anterioare au sugerat că persoanele vârstnice ar putea beneficia de pe urma administrării unei aspirine în fiecare zi. Beneficiul principal este un risc mai redus de infarct miocardic, dar unii experți din domeniul medical au sugerat că aspirina ar putea, de asemenea, să încetinească declinul fizic, prin reducerea evenimentelor cerebrovasculare ori chiar prin reducerea declinului cognitiv. În acest efort nou, cercetătorii s-au întrebat dacă administrarea unui comprimat de aspirină pe zi ar putea să reducă și riscul de fractură în timpul accidentelor, cum ar fi căderea.

Aspirina și fracturile

Pentru a afla dacă aspirina reduce riscul de fractură osoasă, cercetătorii au condus un sub-studiu ASPREE-FRACTURE, în care au rugat 16.703 persoane (care nu sufereau de demență, nu aveau dizabilități fizice și nici nu sufereau de boli cardiovasculare) să ia un comprimat de aspirină în fiecare zi.

Aproape jumătate dintre acești oameni au luat o doză mică de aspirină, pe când cealaltă jumătate de persoane vârstnice a luat un comprimat placebo. Studiul a fost condus între anii 2010 și 2014 și a implicat urmărirea dosarelor medicale ale voluntarilor, pentru a urmări evenimentele care au dus la fracturi osoase.

Cercetătorii au descoperit că prin administrarea de aspirină acelor voluntari, acest medicament nu a redus posibilitatea de fracturi osoase în timpul accidentelor. Oamenii de știință au fost, totodată, surprinși să descopere că grupul de persoane vârstnice care a luat aspirină zilnic a suferit cu 17% mai multe căderi grave decât persoanele din grupul care a luat comprimate placebo.

Cercetătorii nu au putut să explice rata mai mare de căderi grave în grupul persoanelor care au luat zilnic aspirină, dar tot ei sugerează că explicația ar fi din cauza faptului că aspirina are un impact asupra capacității de a preveni căderile.

Oamenii de știință recunosc că au existat limitări ale acestui studiu, limitări care ar fi putut avea un impact asupra rezultatelor lor, cum ar fi incapacitatea de a generaliza rezultatele care ar include persoanele mai puțin sănătoase.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe