Newsflash
Internaționale

Nouă țări însumează jumătate din numărul infecțiilor noi cu HIV în 2020

de Florentina Ionescu - dec. 16 2021
Nouă țări însumează jumătate din numărul infecțiilor noi cu HIV în 2020

Anual, în prima zi din decembrie este marcată Ziua Mondială a SIDA, ocazie cu care OMS face un apel la liderii de la nivel global și la cetățenii din întreaga lume să își unească eforturile pentru a ajuta oamenii care în prezent nu primesc serviciile medicale esențiale pentru tratamentul HIV.

Cu ocazia Zilei Mondiale a SIDA, cei de la Statista.com au realizat un infografic pe baza celor mai recente statistici despre cazurile noi de infecție cu HIV de la nivel mondial. 

tari infectii noi cu hiv la nivelul anului 2020

Potrivit estimărilor făcute de UNAIDS, de ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) și de o organizație de profil din India - National Aids Control Organization, nouă țări din lume sunt răspunzătoare de mai bine de jumătate dintre toate infecțiile noi cu HIV în anul 2020. 

Raport de supraveghere despre HIV/SIDA, publicat la 1 decembrie 

Doar Africa de Sud, Mozambic, Nigeria și Zambia însumează aproape o treime din numărul estimat la 1,5 milioane de noi infecții cu HIV anul trecut, ceea ce indică faptul că Africa Subsahariană rămâne epicentrul a ceea ce Organizația Mondială a Sănătății a clasificat ca fiind „epidemia globală de HIV”.

Potrivit sursei citate, deși numărul de infecții noi cu HIV a scăzut de la 2,9 milioane în 2020 șa 1,5 milioane anul trecut, numărul persoanelor care trăiesc cu infecție cu HIV a crescut de la 25,5 milioane la aproximativ 37,7 milioane în ultimele două decenii. 

40 de ani cu SIDA, boala secolului trecut

Potrivit UNAIDS, creșterea aceasta nu este cauzată doar de noile infecții cu HIV, ci este totodată un „testament” al progresului care a fost făcut în tratarea infecției HIV cu terapie antiretroviarlă, care a îmbunătățit foarte mult prognotiscul persoanelor infectate cu HIV.

Conform infograficului realizat de Statista.com, cele nouă țări care însumează mai bine de jumătate din numărul infecțiilor noi cu HIV în anul 2020 sunt: Africa de Sud, Mozambic, Nigeria, Zambia, India, Tanzania, Rusia, Brazilia, Uganda.

Infographic: Nine Countries Account for Half of New HIV Infections | Statista 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe