Newsflash
Internaționale

Neuroproteză: un bărbat comunică din nou grație unor implanturi în creier

de L. Budin - iul. 20 2021
Neuroproteză: un bărbat comunică din nou grație unor implanturi în creier

Unui bărbat care și-a pierdut capacitatea de a vorbi după un grav accident rutier i s-au implantat electrozi în creier – ceea ce i-a permis să comunice din nou.

După un accident rutier survenit în 2003, bărbatul de 20 de ani – care, în cadrul cercetării, a fost numit Pancho – și-a pierdut capacitatea de a vorbi. După aproape douăzeci de ani a devenit subiectul unui experiment relatat de The New England Journal of Medicine și preluat de publicația Top Santé, care i-a permis să folosească din nou cuvintele.

Fraze pe ecran

Medicii Universității din California, San Francisco, i-au implantat lui Pancho, în partea de creier care controlează vorbirea, 128 de electrozi. Aceștia au fost conectați la un computer, pentru a transcrie ceea ce Pancho dorea să formuleze, alegând cuvinte dintr-o listă de 50, apoi dintr-una de fraze întregi, pe care inteligența artificială le făcea vizibile pe un ecran.

Principiul neuroprotezei este de a permite implanturilor să identifice cuvintele dorite de pacient. Ea oferă creierului posibilitatea de a comunica, suplinind acțiunea mușchilor afectați de accident.

Gata de noi cercetări

După 50 de ședințe de exerciții, desfășurate pe parcursul a 81 de săptămâni, pacientul a fost în măsură să enunțe o primă frază: „Familia mea e afară”.

La ora actuală, e capabil să desemneze 15-18 cuvinte pe minut, prin mișcări din cap care transmit comanda unui mouse. Acesta selecționează cuvintele dorite pe ecranul computerului.

Studiul arată că tehnica revoluționară i-a permis lui Pancho nu doar să-și recapete capacitatea de a vorbi, ci și să se dezvolte pe plan profesional: a devenit dezvoltator web și participă la alte cercetări științifice menite să-i permită recuperarea mobilității, tot grație unor electrozi, de data asta conectați la membre robotice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe