Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Munca în exces crește riscul de deces

Viața Medicală
Dr. Laura Davidescu luni, 17 mai 2021, ora 11:34

Programul prelungit de lucru are efecte nefaste asupra oamenilor, crescând riscul de deces, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății dat publicității pe 17 mai 2021.

A apărut primul studiu global care asociază pierderile de vieți omenești cu programul prelungit de lucru. Acesta a fost publicat în Environment International și arată că, în anul 2016, 745.000 de oameni au decedat în urma accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor cardiovasculare asociate cu numărul mare al orelor de lucru, anunță Reuters. Față de anul 2000, vorbim de o creștere de aprope 30%.

„Să muncești 55 sau chiar mai multe ore pe săptămână reprezintă un risc serios pentru sănătate”, a declarat Maria Neira, director al departamentului pentru mediu, schimbări climatice și sănătate din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

„Ce ne propunem să facem cu această informație este să oferim mai multă protecție oamenilor care muncesc”, a adăugat oficialul OMS.

Studiul, care a reunit eforturile OMS și ale Organizației Internaționale a Muncii, a arătat că majoritatea victimelor (72%) sunt bărbați de vârstă mijlocie sau seniori. Adesea, decesele se produc mult mai târziu în viață, chiar după câteva decenii de la întreruperea muncii excesive. De asemenea, datele raportului atrag atenția asupra persoanelor din Asia de Sud-Est și a regiunii Pacificului de Vest, China, Japonia și Australia fiind cele mai afectate țări.

Studiul a analizat date din 194 de țări, iar concluzia este că lucratul a 55 sau mai multe ore săptămânal este asociat cu un risc cu 35% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral și cu 17% de a muri în urma unui infarct miocardic, prin comparație cu persoanele care muncesc 35-40 de ore pe săptămână.

shutterstock_1099657373Datele analizate acoperă perioada dintre anul 2000 și anul 2016, deci nu au inclus decesele de COVID-19. Însă oficialii OMS au lăsat să se înțeleagă că telemunca și problemele economice apărute în ultimii doi ani ar fi putut să înrăutățească acest risc de deces corelat cu durata orelor de lucru. Astfel, se estimează că, la ora actuală, din caura pandemiei, în jur de 9% dintre oameni au un program de lucru prelungit.

“Scurtarea programului de lucru ar fi benefică pentru angajatori, deoarece s-a demonstrat că crește productivitatea lucrătorilor”, a declarat ofițerul tehnic al OMS Frank Pega.

„Este o decizie foarte inteligentă să nu prelungești programul de lucru al angajaților când suntem în criză economică”.

Etichete: risc deces munca in exces

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.