Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Mixul de vaccinuri COVID crește procentul celor care se plâng de reacții secundare ușoare

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 19 mai 2021, ora 12:07

Stările febrile, durerile de cap și durerile musculare sunt simptomele indicate cel mai frecvent, la vaccinarea cu același ser. Proporția celor care se plâng de aceste reacții crește la vaccinarea cu două seruri diferite.

Adulții sunt mai predispuși să dezvolte reacții secundare ușoare și moderate, dacă se imunizează cu doze din vaccinuri diferite, arată rezultatele preliminare ale unui studiu britanic. Reacțiile secundare sunt însă de scurtă durată și nepericuloase, relatează BBC.

vaccinare-seruri

Rezultate preliminare

Studiul Com-Cov, lansat în februarie, este condus de Oxford Vaccine Group, din cadrul Universității Oxford, și și-a propus să afle dacă persoanele cărora li s-a administrat o a două doză de vaccin dintr-un ser diferit au dezvoltat o imunitate de mai lungă durată, dacă au fost mai bine protejate împotriva noilor variante ale coronavirusului – sau dacă pur și simplu clinicile pot combina vaccinurile, în situația în care aprovizionarea e întreruptă.

În cadrul studiului au fost recrutați 830 de voluntari cu vârstă de peste 50 de ani. Rezultatele vor fi făcute publice în luna iunie, iar rezultatele preliminare au apărut deja în publicația medicală The Lancet.

Diverse combinații

Unul din 10 voluntari căruia i s-au administrat ambele doze de vaccin AstraZeneca a acuzat stări febrile – dar, la voluntarii care au primit o primă doză de AstraZeneca și, la rapel, o doză de ser Pfizer, proporția celor care s-au plâns de stări febrile a crescut la 34%.

Aceleași diferențe s-au observat și pentru alte simptome precum frisoane, oboseală, dureri de cap, amețeală și durere musculară, au spus cercertătorii.

Dacă inițial, în cadrul studiului, au fost folosite seruri combinate din vaccinurile produse de AstraZeneca și Pfizer, cercetarea, extinsă în aprilie, a folosit și combinații de vaccinuri Moderna și Novavax.

Mix de seruri în Canada

Autoritățile provinciilor canadiene Ontario și Quebec au anunțat că au planuri de a combina vaccinurile, în viitorul apropiat, în condițiile în care aprovizionarea cu serul AstraZeneca a suferit întreruperi și în contextul în care mulți refuză să se vaccineze cu a doua doză din acest ser, de teama apariției tulburărilor de coagulare.

Etichete: studiu vaccinuri combinate procent marit reactii secundare studiu britanic

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.