Newsflash
Internaționale

Misterul pneumoniei din China, încă neelucidat

de Dr. Alina SIMACHE - ian. 17 2020
Misterul pneumoniei din China, încă neelucidat

Zeci de cazuri de pneumonie din orașul chinez Wuhan ar putea fi cauzate de un nou membru al familiei de virusuri care au determinat epidemiile SARS și MERS, conform OMS.

Coronavirus pneumonie China
Foto: Shutterstock

Deși reprezentanții agenției de sănătate a Națiunilor Unite au menționat că sunt necesare mai multe informații pentru confirmarea cauzei exacte a infecțiilor, etiologia pneumoniilor ar putea fi un nou coronavirus, informează Reuters. Agenția oficială de știri Xinhua din China a anunțat recent rezultatele preliminare ale testelor de laborator realizate de o echipă de experți, sugerând că un nou tip de coronavirus este agentul patogen care a cauzat afecțiunea respiratorie misterioasă identificată în orașul Wuhan la finalul lunii decembrie. Inițial, autoritățile locale au luat în considerare o posibilă epidemie SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), MERS (Middle East Respiratory Syndrome) sau de gripă aviară.

Liderul echipei de cercetare, Xu Jianguo, de la Academia Chineză de Inginerie, a declarat că, în urma testării mostrelor provenite de la pacienți, au fost descoperite 15 rezultate pozitive, sugestive pentru noul coronavirus. „Dezvoltarea de noi medicamente și vaccinuri ar putea necesita câțiva aniˮ, conform agenției de știri Xinhua.

Anul Nou, motiv de îngrijorare

Pe 25 ianuarie, chinezii sărbătoresc Anul Nou, iar cu această ocazie se estimează că 1,4 miliarde de persoane vor călători către orașele natale sau în străinătate. Conform autorităților guvernamentale din China, pasagerii vor efectua aproximativ 440 de milioane de călătorii prin intermediul căilor ferate și alte 79 de milioane de călătorii prin transport aerian. Inginerul șef din cadrul Ministerului Transporturilor din China, Wang Yang, a declarat că autoritățile vor implementa acțiunile necesare pentru a preveni răspândirea afecțiunii respiratorii în perioada sărbătorilor.

Potrivit autorităților chineze, coronavirusul care a cauzat pneumoniile din Wuhan poate afecta sever unii pacienți și nu pare să se transmită ușor de la o persoană la alta. „Sunt necesare informații suplimentare pentru a confirma agentul patogen, dar și pentru a înțelege mai bine epidemiologia epidemiei, tabloul clinic, investigațiile pentru identificarea sursei, modalitățile de transmitere, extensia infecției și măsurile de control implementateˮ, avertizează OMS.

În anul 2003, autoritățile chineze au ținut secretă timp de câteva săptămâni epidemia cauzată de SARS, un alt coronavirus, până la creșterea alarmantă a numărului de decese, care a forțat autoritățile guvernamentale să informeze corect publicul. Potrivit Reuters, peste 8.000 de persoane au fost infectate, iar 775 dintre acestea au decedat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe