Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Miocardita și pericardita, în cazuri foarte rare după imunizarea cu Pfizer și Moderna

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 13 iulie 2021, ora 12:33

Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) a concluzionat că miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după imunizarea anti-COVID cu vaccinurile Pfizer și Moderna.

Prin urmare, Comitetul recomandă includerea miocarditei și pericarditei ca noi reacții adverse în informațiile despre produs pentru aceste vaccinuri, împreună cu o atenționare pentru a atrage atenția profesioniștilor din domeniul sănătății și a persoanelor vaccinate.

Pfizer si Moderna

Miocardita și pericardita sunt afecțiuni inflamatorii ale inimii. Simptomele pot varia, dar adesea includ dificultăți de respirație, bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații) și dureri în piept. În vederea formulării acestei concluzii, Comitetul a luat în considerare toate datele disponibile în prezent. Acestea au inclus o analiză aprofundată a 145 de cazuri de miocardită raportate în Spațiul Economic European (SEE) în rândul persoanelor vaccinate cu Pfizer și 19 cazuri în rândul persoanelor vaccinate cu Moderna”, se arată într-un comunicat al ANMDMR.

Potrivit sursei citate, PRAC a analizat, de asemenea, rapoartele a 138 de cazuri de pericardită ca urmare a utilizării vaccinului Pfizer și 19 cazuri ca urmare a utilizării vaccinului Moderna.

La 31 mai 2021, aproximativ 177 milioane de doze de Pfizer și 20 de milioane de doze de Moderna fuseseră utilizate în SEE.

În plus, PRAC a analizat și cazurile raportate la nivel mondial. Comitetul a concluzionat că aceste cazuri au apărut în principal în decurs de14 zile de la vaccinare, mai des după a doua doză, la bărbații adulți tineri.

În cinci cazuri care au avut loc în SEE, a survenit decesul. Aceștia au fost fie persoane vârstnice, fie au avut și alte afecțiuni. Datele disponibile sugerează că evoluția miocarditei și a pericarditei după vaccinare este similară cu evoluția tipică a acestor afecțiuni, de obicei îmbunătățindu-se cu repaus sau tratament.

„În acest moment, nu a putut fi stabilită nicio relație de cauzalitate cu miocardita sau pericardita ale celorlalte două vaccinuri COVID-19 autorizate în SEE, COVID-19 Vaccine Janssen și Vaxzevria, iar Comitetul a solicitat date suplimentare de la companiile care comercializează aceste vaccinuri. EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor COVID-19 autorizate continuă să depășească riscurile lor, având în vedere riscul de boală COVID-19 și complicațiile asociate și, așa cum arată dovezile științifice, acestea reduc decesele și spitalizările cauzate de COVID-19”, se mai arată în comunicat.

Etichete: pfizer Moderna PRAC vaccin impotriva COVID-19 miocardita pericardita

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC