Newsflash
Internaționale

Miocardita, asociată vaccinului Pfizer

de Dr. Alina SIMACHE - iun. 11 2021
Miocardita, asociată vaccinului Pfizer

Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat recent asocierea mai multor cazuri de miocardită, observate în special la bărbaţii tineri, cu vaccinul Pfizer împotriva COVID-19.

Deși reprezentanţii companiei au declarat că sunt conștienţi de raportarea acestei asocieri, ei susţin că nu a fost stabilită încă o legătură cauzală între miocardită și vaccin, efectele adverse fiind monitorizate continuu, iar investigaţiile fiind în desfășurare, în parteneriat cu Departamentul pentru siguranţa vaccinurilor din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel.

        În intervalul decembrie 2020 – mai 2021, în Israel au fost raportate 275 de cazuri de miocardită în rândul a peste cinci milioane de persoane vaccinate, potrivit datelor unui studiu solicitat de Ministerul Sănătăţii pentru investigarea acestor situaţii. Totuși, majoritatea cazurilor de
miocardită (95%) au fost ușoare, pacienţii necesitând spitalizare cel mult patru zile. „Există o legătură probabilă între administrarea celei de-a doua doze de vaccin și apariţia miocarditei în rândul bărbaţilor cu vârsta între 16 și 30 de ani”, conform studiului.

        În același context, în urmă cu o lună, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a recomandat investigarea suplimentară a potenţialei asocieri dintre miocardită și vaccinurile cu ARNm dezvoltate de Pfizer și Moderna. Astfel, conform datelor furnizate de VAERS (Sistemul de raportare a evenimentelor adverse pentru vaccinuri SUA), s-a remarcat un număr semnificativ crescut de cazuri de miocardită sau pericardită în grupa de vârstă 16-24 de ani. Totuși, potrivit datelor furnizate de VSD (Vaccine Safety Datalink), o altă bază de date, nu au fost remarcate rate diferite de miocardită sau pericardită asociate administrării vaccinurilor împotriva COVID-19.


Notă autor:

https://www.reuters.com/world/middle-east/israel-sees-probable-link-between-pfizer-vaccine-small-number-myocarditis-cases-2021-06-01/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe