Newsflash
Internaționale

Microplasticele distrug microflora intestinală a păsărilor marine

de L. Budin - mar. 28 2023
Microplasticele distrug microflora intestinală a păsărilor marine

Un nou studiu arată că, la păsări, microplasticele nu doar că obstrucţionează sau tranzitează stomacul, ci și distrug microflora intestinală, perturbând echilibrul sistemului digestiv.

Păsările marine ingerează microparticule de plastic, pe care le confundă cu hrana. Studiind tractul digestiv a două specii de păsări marine din Oceanul Atlantic, Fulmarus glacialis şi Calonectris borealis, cercetătorii au constatat că particulele minuscule de plastic le distrug acestora microflora intestinală - un set complex de microorganisme, care include bacterii bune şi rele, informează AFP și Agerpres.

pescarus-mare

Cu cât pasărea înghite mai multe microparticule de plastic, cu atât numărul bacteriilor gastrice, majoritatea benefice, scad, în timp ce agenţii potenţial patogeni proliferează.

Studiul publicat în jurnalul ştiinţific Nature Ecology & Evolution prezintă, de asemenea, o proliferare a microbilor rezistenţi la antibiotice şi dezvăluie că anumite tipuri de microplastice ar putea elibera şi substanţe chimice care perturbă microflora intestinală a păsărilor.

Microplasticele, derivate din descompunerea produselor din plastic în mediul înconjurător, se găsesc pe tot globul, de la cele mai adânci gropi oceanice până în vârful Muntelui Everest şi în majoritatea lanţurilor trofice animale. La om, acestea au fost detectate în sânge, laptele matern şi placentă.

Studiul confirmă rezultate anterioare, conform cărora ingestia prelungită de microplastice provoacă aşa-numita disbioză intestinală, un dezechilibru între bacteriile sănătoase şi bacteriile nocive din tractul digestiv.

Implicaţiile pot fi semnificative inclusiv pentru oameni, subliniază studiul.

Diversitatea florei intestinale este o garanţie a unei bune digestii şi contribuie la întărirea sistemului imunitar.

La oameni, prezenţa microplasticelor poate provoca reacţii alergice şi leziuni celulare, iar substanţele chimice pe care le conţin au fost, de asemenea, asociate cu riscuri crescute de cancer, probleme de reproducere şi mutaţii la nivelul ADN-ului.

Autorii studiului şi-au exprimat speranţa că descoperirile lor în urma analizelor efectuate pe păsări marine vor conduce la studii conexe asupra oamenilor.

Apa la sticlă: oprirea consumului, benefică pentru oameni și mediu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe