Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Microplastice, descoperite pentru prima dată în zăpada din Antarctica

Viața Medicală
L. Budin marţi, 21 iunie 2022, ora 18:00

În 2019, studenta Alex Aves de la Universitatea din Canterbury a colectat mostre de zăpadă din 19 locuri, de pe platforma de gheaţă Ross din Antarctica, și a fost șocată de ceea ce a găsit.

Alex Aves a descoperit microplastice în fiecare probă. Microplasticele sunt fragmentele de plastic cu o lungime mai mică de cinci milimetri, informează dpa și Agerpres.

Este incredibil de trist, însă găsirea de microplastice în zăpada proaspătă din Antarctica evidenţiază gradul de poluare cu plastic chiar şi în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii”, a mai spus ea.

În cadrul cercetărilor conduse de aceasta și publicate în revista ştiinţifică „The Cryosphere” au fost descoperite în medie 29 de particule de microplastic pe litru de zăpadă topită.

Densitatea microplasticelor a fost de aproape trei ori mai mare lângă bazele ştiinţifice de pe Insula Ross, Baza Scott şi Staţia McMurdo.

Dintre cele 13 tipuri diferite de plastic găsite, cel mai frecvent a fost PET (polietilen tereftalat), folosit în fabricarea de sticle de băuturi răcoritoare şi articole de îmbrăcăminte.

Este posibil ca microplasticele să fi parcurs mii de kilometri prin aer, însă este la fel de probabil ca prezenţa oamenilor în Antarctica să fi lăsat o „amprentă” de microplastic, afirmă cercetătorii.

Studiul a confirmat ceea ce oamenii de ştiinţă se aşteptau, a afirmat Olga Panto, cercetător principal la Institutul de Cercetare şi Ştiinţa Mediului.

Este cu adevărat imposibil ca un organism, de orice tip, să evite acum impactul activităţii umane, asemănător cu felul în care toate mediile şi organismele sunt afectate de schimbările climatice determinate de om”, a subliniat ea.

Gorj: caravana Screening TB, în 11 comune din judeţ

ASSMB susține revendicările SANITAS pentru salarizarea corectă a personalului TESA

Etichete: descoperire microplastic zapada din antarctica grad poluare cu plastic

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.