Newsflash
Internaționale

Microplastic descoperit pentru prima dată în fluxul sangvin

de Florentina Ionescu - apr. 1 2022
Microplastic descoperit pentru prima dată în fluxul sangvin

Particule microscopice de plastic au fost descoperite în sângele oamenilor, pentru prima dată, la concentrații egale cu o linguriță de particule de plastic la fiecare 1.000 de litri de apă.

Oamenii de știință continuă să descopere adevărata proporție a problemei reprezentate de poluarea cu plastic și din ce în ce mai des vedem cum aceștia pun accentul pe potențialele efecte ale particulelor microscopice din plastic asupra corpului uman, scrie newatlas.com. 

microplastic descoperit in sange fluxul sangvin plastic
Sursa foto: Pexels

Ultima descoperire în acest domeniu vine de la oamenii de știință din Olanda, care au folosit noi instrumente de analiză pentru a produce prima dovadă că particulele din plastic sunt absorbite în fluxul sangvin.

Când deșeurile din plastic precum sticlele (de plastic) și pungile pătrund în mediul înconjurător, curenții oceanici, vântul și lumina UV determină descompunerea plasticului în fragmente mai mici, numite microplastice. Acestea reprezintă o mare problemă, întrucât pot fi preluate și ingerate de organismele vii.

De exemplu, microplasticele au un impact uriaș asupra creaturilor marine, iar particulele de plastic cauzează anevrisme la pești, de exemplu. Ceea ce știu deja cercetătorii este că microplasticele reușesc să pătrundă în corpul uman, iar studiile făcute pe țesuturi umane și pe fecale prelevate de la oameni au arătat că există particule de plastic în fiecare probă.

Echipa de cercetători din spatele acestui studiu nou a vrut să investigheze potențiala prezență a microplasticelor în sângele uman. Pentru a realiza această investigație, cercetătorii au venit cu o nouă metodă, care implică folosirea spectrometria de masă pentru a inspecta sângele uman în căutarea micilor particule din plastic.

Această tehnică a fost aplicată pe probe de la 22 de donatori sănătoși, iar oamenii de știință au căutat în sângele acestora cinci polimeri diferiți, care sunt considerați a fi „piatra de temelie” a plasticului. Trei sferturi dintre subiecți aveau particule de plastic în sângele lor, aceasta fiind prima dovadă că materialul poate ajunge în fluxul sangvin al oamenilor. Concentrația medie a fost de 1,6 micrograme pe mililitru, aproximativ cât o linguriță cu particule din plastic la fiecare 1.000 de litri de apă.

„Noi am dovedit acum că fluxul nostru sangvin, râul nostru care ne dă viață, are plastic în el”, a declarat Heather Leslie de la Vrije Universiteit Amsterdam.

Polietilena tereftalată (PET), polietilenă și polimerii de stiren au fost cele mai frecvente forme de plastic care s-au găsit în probele de sânge. Ruta plasticului către fluxul sangvin este „cel mai probabil prin intermediul contactului cu mucoasele (fie prin ingerare, fie prin inhalare)”, au scris cercetătorii în lucrarea lor, notând că particulele care circulă în aer cu dimensiunea între 1 nanometru și 20 de micrometri sunt considerate respirabile.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul „Environment International”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe