Newsflash
Internaționale

Microgravitația are potențialul de a distruge celulele canceroase

de Florentina Ionescu - dec. 11 2019
Microgravitația are potențialul de a distruge celulele canceroase

Experimentele făcute recent de oamenii de știință au arătat că microgravitația pare să neutralizeze majoritatea celulelor canceroase.

În ciuda riscurilor pentru sănătate pe care le prezintă călătoriile în spațiu, există și un număr mare de potențiale beneficii medicale atribuite microgravitației, scrie sciencealert.com. Încă din 2014, Joshua Chou, expert în inginerie biomecanică de la University of Technology Sydney a investigat modul în care microgravitația afectează celulele din corpul uman.

celule canceroase microgravitatie

Rezultate încurajatoare

Deja Joshua Chou și echipa sa au testat efectele microgravitației asupra celulelor canceroase, în laborator, în cadrul unui studiu. După cum a afirmat el, rezultatele au fost încurajatoare: „Munca noastră a arătat că atunci când sunt amplasate într-un mediu cu microgravitație, 80 până la 90% dintre celulele implicate în patru tipuri diferite de cancer pe care le-am testat – ovarian, mamar, pulmonar și nazal – au fost scoase din acțiune”. Ce înseamnă asta? Celulele, spune expertul, fie au murit, fie au început să plutească pentru că nu se mai puteau menține unite. Aceste patru tipuri de cancer sunt unele dintre cele mai severe forme de boală.

Mai impresionant este faptul că aceste rezultate au fost obținute prin simpla modificare a forțelor gravitaționale, de exemplu, fără ajutorul medicamentelor. Când au fost supuse unor condiții în microgravitație, celulele canceroase nu au mai putut să se simtă una pe cealaltă și, prin urmare, le-a fost dificil să se mențină unite în tumoră.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe