Newsflash
Internaționale

Metode conservative și invazive pentru pneumotoraxul spontan

de Dr. Mădălina Badea - feb. 14 2020
Metode conservative și invazive pentru pneumotoraxul spontan

Tratamentul pneumotoraxului spontan primar este heterogen, în majoritatea cazurilor optându-se pentru drenarea acestuia prin tehnici minim invazive.

tratament-pneumotorax
Foto: Shutterstock

Uneori se poate progresa până la utilizarea mijloacelor chirurgicale. Metodele de drenaj impun spitalizarea pacientului și îl expun la riscul unor complicații periprocedurale. O alternativă ar putea fi tratamentul conservator, cu posibilitatea de a interveni prin metode invazive dacă pneumotoraxul dezvoltă impact hemodinamic.

Cercetătorii englezi au efectuat un studiu* randomizat controlat, multicentric, de non-inferioritate prin care au comparat eficiența tratamentului conservator cu cel invaziv la 316 pacienți, cu vârsta între 14 și 50 de ani, cu pneumotorax spontan primar unilateral, de dimensiuni medii-mari, necomplicat.

Aceștia au fost urmăriți pe parcursul a 12 luni, scopul fiind evaluarea reexpansiunii radiografice a plămânului la 8 săptămâni de la intervenții. S-a obținut reexpansiunea plămânului la 98,5% dintre pacienții tratați invaziv și 94,4% dintre cei abordați conservator.

Deși semnificația statistică a datelor a fost umbrită de pierderea din urmărire a unui număr important de pacienți din grupul conservator, s-au obținut dovezi modeste, dar cu semnificație statistică, de non-inferioritate a acestui tip de tratament, cu un risc mai scăzut de complicații sau reintervenții și un număr mai scăzut de zile de spitalizare decât în grupul tratat invaziv. Durata rezoluției manifestărilor clinice nu a variat semnificativ între cele două moduri de abordare.

 


Notă autor:

*https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1910775

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe