Newsflash
Internaționale

Mesajul OMS de Ziua Mondială a Diabetului Zaharat

de Florentina Ionescu - nov. 15 2021
Mesajul OMS de Ziua Mondială a Diabetului Zaharat

În cadrul unui briefing pentru presă susținut vineri, 12 noiembrie, de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, acesta a atras atenția asupra Zilei Mondiale a Diabetului, marcată duminică.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a reamintit că anul acesta se marchează 100 de ani de la descoperirea insulinei și a subliniat că una din două persoane care are nevoie de insulină pentru diabetul de tip 2 nu obține acest tratament. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Un nou raport al OMS a scos la iveală că prețurile foarte mari, disponibilitatea scăzută a insulinei umane, o piață dominată de trei companii și sistemele de sănătate mult prea slabe reprezintă principalele bariere în calea accesului universal la insulină. 

În finalul discursului său, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a precizat că accesul inechitabil la produsele salvatoare de viață este o problemă nu doar în privința COVID-19, ci e o problemă în cazul multor boli, inclusiv în diabetul zaharat.

„Insulina face ca o boală mortală să poată fi controlată, iar acesta e cazul a nouă milioane de persoane cu diabet de tip 1. Pentru mai bine de 60 de milioane de persoane care trăiesc cu un diagnostic de diabet de tip 2, insulina este esențială în reducerea riscului de insuficiență renală, orbire și amputație a unui membru”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Acesta a amintit de oamenii de știință care au descoperit primii insulina acum o sută de ani și care au refuzat să facă profit de pe urma descoperirii lor, vânzând patentul pentru doar un dolar:

„Din păcate, gestul de solidaritatre a fost depășit de o afacere de multe milioane de dolari care a creat vaste goluri în privința accesului [la insulină]. Una din două persoane care necesită tratament cu insulină pentru diabetul de tip 2 nu are acces la ea”.

Un alt punct central al discursului directorului OMS a fost un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății care a descoperit că prețurile mari, disponibilitatea redusă a insulinei umane, piața dominată de trei companii și sistemele de sănătate mult prea slabe sunt principalele bariere în calea accesului universal la insulină.

„OMS lucrează în prezent cu țări și cu producători pentru a spori accesul la insulină pentru toate persoanele care au nevoie de ea”, a conchis dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe