Newsflash
Internaționale

Medicamente care au fost create pentru SARS ar putea fi eficiente contra COVID-19

de Florentina Ionescu - mar. 4 2020
Medicamente care au fost create pentru SARS ar putea fi eficiente contra COVID-19

O posibilă țintă pentru medicamente a fost identificată în recent descoperita proteină a virusului SARS-CoV-2, cel care cauzează boala descoperită în 2019 și numită COVID-19.

Structura proteinei a fost rezolvată de o echipă de cercetători de la mai multe universități de peste hotare.

Oamenii de știință au explicat că rezultatele cercetării lor sugerează că medicamentele care au fost în trecut dezvoltate pentru a trata epidemia de SARS ar putea acum să fie dezvoltate în mod eficient pentru a fi transformate în medicamente care luptă contra COVID-19. 

medicament-sars-coronavirus

Proteina intitulată Nsp15, din noul coronavirus, este în proporție de 89% identică cu proteina din epidemia de SARS din 2010, scrie medicalxpress.com. Studiile publicate la acea vreme în privința virusului care cauzează SARS au scos la iveală că prin inhibarea proteinei Nsp15 se poate încetini procesul de replicare virală.

Acest lucru sugerează că medicamentele concepute pentru a ținti Nsp15 ar putea fi dezvoltate de cercetători pentru a fi niște medicamente eficiente împotriva COVID-19.

„Nou-descoperita proteină, numită Nsp15, este conservată în rândul coronavirusurilor și este esențială în ciclul lor de viață și în virulența lor. Inițial, se credea că Nsp15 participă direct în replicarea virală, însă recent s-a propus ideea că ea ajută virusul să se replice cel mai posibil prin faptul că interferă cu răspunsul imun al gazdei”, a declarat prof. Andrzej Joachimiak, director al Structural Biology Center din cadrul Argonne's Advanced Photon Source.

Pe de altă parte, un alt cercetător, Karla Satchell, investigator principal la Center for Structural Genomics of Infectious Diseases și profesor of microbiologie-imunologie la Northwestern, spune că:

„Proteina Nsp15 a fost investigată în SARS ca o nouă țintă pentru dezvoltarea unui nou medicament, dar aceste cercetări nu au mers niciodată foarte departe, deoarece epidemia de SARS a dispărut, iar procesul de dezvoltare a unor noi medicamente s-a încheiat. Au fost identificați anumiți inhibitori, dar niciodată nu au fost transformați în medicamente. Inhibitorii care au fost dezvoltați pentru SARS ar putea fi acum testați împotriva acestei proteine”.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe