Newsflash
Internaționale

Măsuri pentru protejarea radiologilor din linia întâi

de Dr. Alina SIMACHE - apr. 17 2020
Măsuri pentru protejarea radiologilor din linia întâi

În contextul pandemiei de COVID-19, solicitările adresate specialiștilor în radiologie și imagistică medicală au crescut considerabil, aceștia fiind expuși semnificativ la virusul SARS-CoV-2.

Radiologii, coronavirusCercetătorii coordonaţi de dr. Yonggeng Goh și dr. Swee Tian Quek, de la National University Hospital din Singapore, au dezvoltat un plan strategic ce ar putea fi implementat în spitalele universitare pentru a reduce riscul de transmitere a noului coronavirus, asigurând continuitatea îngrijirilor medicale, dar și a procesului educaţional.

Autorii lucrării, recent publicate în Journal of the American College of Radiology, preluată de Reuters, se bazează pe experienţa proprie, acumulată în contextul epidemiei de SARS din Singapore, ce a avut loc în urmă cu 17 ani.

„Departamentele de radiologie ar trebui să implementeze practici stricte de control al infecţiilor și planuri operaţionale robuste pentru a minimiza transmiterea bolii și pentru a diminua impactul potenţial al infectării personalului”, susţin radiologii din Singapore.

 Suplimentarea personalului este vitală

Prima strategie propusă se referă la importanţa vitală a echipamentului de protecţie, menţionând și necesarul suplimentar de forţă de muncă în aceste circumstanţe extraordinare.

Autorii lucrării susţin că, în cadrul departamentului de radiologie din care aceștia fac parte, numărul radiografiilor toracice realizate cu aparatul portabil în cadrul departamentului de urgenţe s-a triplat, ajungând să efectueze cel puţin 100 de radiografii toracice zilnic, de la începutul epidemiei de COVID-19.

În aceste condiţii, medicii susţin că se resimt consecinţele deficitului de personal, fiind absolut necesară suplimentarea forţelor de muncă. În cazul echipamentului de protecţie personală, radiologii din Singapore menţionează că experienţa anterioară cu epidemia SARS, din 2003, i-a învăţat „să păstreze rezerve de echipamente de protecţie personală la nivel naţional, dar și la nivelul spitalului”, astfel încât personalul din linia întâi să beneficieze de aceste resurse, în caz de necesitate.

O altă măsură utilă, implementată și în cazul epidemiei de SARS din 2003, este utilizarea de extensii externe sau corturi speciale, denumite colocvial „facilităţi pentru febră”, dotate cu aparate de radiografie digitală portabile, pentru realizarea triajului eficient al pacienţilor.

În cazul investigaţiilor CT, aparatele portabile ar putea reprezenta o soluţie, însă există limitări de ordin economic sau logistic în aceste situaţii. Prin urmare, ca soluţie alternativă, departamentele de radiologie ar putea utiliza un singur scanner CT, dedicat pacienţilor suspecţi de COVID-19, pentru a preveni contaminarea celorlalte aparate.

Asigurarea respectării cu stricteţe a recomandărilor pentru purtarea echipamentelor de protecţie și a procedurilor de igienizare a aparaturii imagistice este esenţială pentru a reduce transmiterea noului coronavirus.

De asemenea, autorii lucrării sugerează amânarea investigaţiilor imagistice „non-urgente” și programarea investigaţiilor urgente la un anumit interval de timp între examinări, pentru a minimiza transmiterea bolii între pacienţi și pentru a permite curăţarea și aerisirea corectă a încăperii în timp util, în cazul examinărilor succesive.

 Segregarea echipei și limitarea interacţiunii interpersonale

Cea de-a treia strategie recomandată de grupul de experţi propune „segregarea echipei”, cu scopul de a limita interacţiunea dintre membrii personalului și de a reduce transmiterea bolii.

În cazul epidemiei SARS din 2003, departamentele de radiologie din Singapore au implementat eficient „strategii de segregare fizică și temporală” a personalului.

„Personalul din cadrul departamentului de radiologie se află frecvent în linia întâi în cazul izbucnirii unor epidemii, pacienţii afectaţi având nevoie de investigaţii imagistice. Totuși, aceștia pot funcţiona sigur și eficient cu o planificare strategică adecvată și implementare operaţională corespunzătoare”, au declarat dr. Goh și dr. Quek pentru Reuters.


Notă autor:

Surse:
1. Reuters
2. https://www.medscape.com/viewarticle/928351
3. Goh Y, Chua W, Lee JKT, Leng Ang BW, Liang CR, Tan CA, Wen Choong DA, Hoon HX, Leong Ong MK, Quek ST, Operational Strategies to Prevent COVID-19 spread in Radiology: Experience from a Singapore Radiology Department after SARS, Journal of the American College of Radiology (2020), doi: https://doi.org/10.1016/j.jacr.2020.03.027.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe