Newsflash
Internaționale

Marea Britanie: studiu privind administrarea unei a treia doze de vaccin, de teama variantei indiene

de L. Budin - mai 21 2021
Marea Britanie: studiu privind administrarea unei a treia doze de vaccin, de teama variantei indiene

Guvernul britanic a lansat săptămâna aceasta studiile clinice, prezentate ca fiind primele din lume, pentru a afla răspunsul imunitar aferent administrării unei a treia doze de vaccin anti-COVID.

Studiul este premergător unei campanii de rapel cu o a treia doză de vaccin, pe care guvernul Marii Britanii o are în vedere, dat fiind că în țară varianta indiană a coronavirusului se răspândește tot mai mult, arată AFP/Relaxnews, preluată de Doctissimo.

cercetare-covid2

Cercetare a serviciului de sănătate publică

Marea Britanie se numără printre țările europene cele mai afectate de pandemie. Cu 128.000 de persoane decedate din cauza infecției cu SARS-CoV-2, situația din Regatul Unit s-a ameliorat net, după un lockdown hibernal lung și strict și după o campanie de vaccinare masivă.

Pentru a păstra progresele făcute, autoritățile vor să lanseze o campanie de rapel în toamnă, după ce se fac studii clinice referitoare la răspunsul imunitar provocat de o a treia doză de vaccin.

Studiul, condus de serviciul britanic de sănătate publică NHS, la care vor participa aproape 3.000 de voluntari vaccinați, va examina efectul celei de-a treia doze, la șapte vaccinuri diferite:

Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Novavax, Valneva, Janssen și Curevac.

Primele rezultate, în septembrie

Finanțat cu 19,3 milioane de lire sterline (22,4 milioane de euro) de către guvern, studiul va începe în luna iunie, iar primele rezultate sunt așteptate în septembrie.

Autoritățile britanice speră ca, grație vaccinării, să prevină efectele nefaste ale variantei indiene a coronavirusului. Fiindcă, în timp ce măsurile sanitare stricte se relaxează în țară, cu redeschiderea pub-urilor, instituțiilor culturale și stadioanelor, răspândirea rapidă a variantei indiene provoacă îngrijorări.

Conform ministrului Sănătății, Matt Hancock, 2.967 de infectări cu varianta mai contagioasă B1.617.2 au fost indentificate, până acum, în Marea Britanie, mai ales în nord-estul țării și la Londra – iar cifrele sunt în creștere.

Campanie de vaccinare accelerată

Guvernul britanic a fost acuzat că a întârziat să întărească restricțiile privind călătoriile provenite din India. În aprilie, vizita anunțată a premierului Boris Johnson la New Delhi a fost anulată, iar India a fost într-un final adăugată pe lista roșie. Acum, călătorii care vin de acolo trebuie să stea în carantină la hotel pe propria cheltuială – ceea ce îi costă, pe fiecare, în jur de 2.000 de euro.

Pentru a stopa propagarea variantei indiene, guvernul britanic se concentrează pe testarea în masă și pe accelerarea programului de imunizare, care a permis deja administrarea unei prime doze de vaccin în cazul a 70% din cetățeni, și unei a doua doze la 40% din populația adultă.

Confuzie privind călătoriile

Britanicii se pregătesc să plece în vacanța de vară  - iar premierul este criticat, de către opoziție, pentru lipsa de claritate privind restricțiile în materie de călătorii internaționale. Boris Johnson nu le-a recomandat compatrioților săi să călătorească în țările care nu-s pe lista verde a Marii Britanii.

Guvernul a pus la punct un sistem care clasează țările pe trei liste, verde, portocalie și roșie, în funcție de situația sanitară. Interogați recent de mass media, diferiți miniștri au avut opinii diferite legate de posibilitate de a călători sau nu într-una dintre destinațiile aflate pe lista portocalie, ceea ce  a dus la confuzie în rândul publicului larg.

Majoritatea destinațiilor de vacanță preferate de britanici – Spania, Italia, Franța, Grecia – se află pe lista portocalie, ceea ce îi obligă pe vilegiaturiști, la reîntoarcerea în țară, să stea 10 zile în carantină și să își facă două teste suportate din propriul buzunar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe