Newsflash
Internaționale

Managementul osteoporozei în condiţiile imunizării anti-COVID

de Dr. Alina SIMACHE - mar. 19 2021
Managementul osteoporozei în condiţiile imunizării anti-COVID

Vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi administrate în siguranţă pacienţilor aflaţi în curs de tratament pentru osteoporoză, conform celor mai recente recomandări ale experţilor din acest domeniu.

Foto 2

Dorind să sprijine clinicienii în managementul pacienţilor cu osteoporoză care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19, mai multe asociaţii profesionale internaţionale au publicat un set de recomandări comune, bazate pe opiniile experţilor.

Deoarece osteoporoza în sine nu crește riscul de complicaţii asociate COVID-19, prioritizarea acestor pacienţi în cadrul campaniilor de vaccinare nu este necesară numai pe baza acestui criteriu. Totuși, ghidul precizează că există variaţii între prioritizarea pacienţilor pentru vaccinare în funcţie de indicaţiile specifice fiecărei ţări.

        Măsurile generale precum suplimentarea cu vitamina D și calciu, exerciţiile fizice și menţinerea unei diete echilibrate nu ar trebui să fie întrerupte pe parcursul vaccinării sau după aceasta. De asemenea, terapia osteoporozei nu crește riscul sau severitatea infecţiei, nu influenţează evoluţia bolii și nu interferează cu eficacitatea sau profilul de siguranţă al vaccinării împotriva COVID-19.

Recomandări specifice

        Conform ghidului, administrarea orală a bisfosfonaţilor (alendronat, risedronat, ibandronat) poate fi continuată fără întrerupere sau întârzieri la pacienţii vaccinaţi împotriva COVID-19. Totuși, în cazul bisfosfonaţilor administraţi intravenos (acid zoledronic, acid ibandronic), se recomandă respectarea unui interval de o săptămână între infuzia intravenoasă cu bisfosfonaţi și vaccinarea anti-COVID. Astfel, se pot distinge reacţiile de fază acută asociate administrării de bisfosfonaţi de cele asociate vaccinării.

        În cazul denosumab, se recomandă un interval de 4-7 zile între administrarea acestuia și vaccinarea împotriva COVID-19. Alternativ, denosumab poate fi administrat în braţul contralateral sau la alt nivel (abdomen, coapsă), dacă administrarea concomitentă a vaccinului este necesară. De asemenea, pentru romosozumab există recomandări similare, cu respectarea unui interval de 4-7 zile între preparat și vaccin sau administrarea concomitentă la nivel abdominal (cu excepţia zonei periombilicale) sau la nivelul coapsei. Administrarea teriparatid,
abaloparatid sau raloxifen poate continua fără întreruperi la pacienţii vaccinaţi împotriva COVID-19, potrivit experţilor.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe