Newsflash
Internaționale

Lumea medicală, divizată în privinţa unui vaccin pentru SARS-CoV-2

de Dr. Alina SIMACHE - aug. 7 2020
Lumea medicală, divizată  în privinţa unui vaccin  pentru SARS-CoV-2

Peste 70% dintre medici ar fi dispuși să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2 odată cu descoperirea unui vaccin în acest sens, arată rezultatele unui chestionar publicat recent.

Percepție vaccin coronavirus în lumea medicalăMai mult de 7.000 de profesioniști din domeniul sănătăţii, medici, studenţi la medicină, asistente și farmaciști, au răspuns la întrebările din cadrul unui chestionar propus de Medscape privind percepţia acestora asupra unui potenţial vaccin împotriva SARS-CoV-2.

În urma analizării răspunsurilor, s-a constatat că majoritatea medicilor par a fi dornici să se vaccineze împotriva noului coronavirus (71% dintre respondenţii din SUA și 75% dintre respondenţii din afara SUA).

Totuși, asistentele par a fi nesigure în această privinţă, numai jumătate dintre acestea (53%) dorind să beneficieze de vaccinul împotriva noului coronavirus, atunci când va fi disponibil.

Dorinţa de a beneficia de un potenţial vaccin a fost evaluată și în funcţie de specialităţile medicale ale respondenţilor. Astfel, oftalmologii par a fi principalii susţinători ai vaccinării (82%), alături de radiologi (79%), ginecologi (77%), anatomopatologi (72%), anesteziști (70%) și medici de familie (69%).

La polul opus, specialiștii în medicină de urgenţă (63%) și interniștii (62%) par a fi mai puţin convinși de eficacitatea unui potenţial vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Medicii tineri sunt rezervaţi

S-a observat că dorinţa profesioniștilor din domeniul medical de a beneficia de un potenţial vaccin împotriva noului coronavirus variază în funcţie de vârstă, tinerii fiind mai ezitanţi decât vârstnicii în această privinţă.

În rândul medicilor, s-a remarcat că numai 56% dintre cei cu vârsta sub 35 de ani ar dori să se vaccineze, în timp ce 79% dintre cei cu vârsta peste 65 de ani și-au manifestat dorinţa de a beneficia de vaccinare. În același timp, mai puţin de jumătate (46%) dintre tinerele asistente sunt de acord cu administrarea vaccinului împotriva SARS-CoV-2, în comparaţie cu 66% dintre cele cu vârsta peste 65 de ani.

Aceeași tendinţă a fost observată și în rândul farmaciștilor, 58% dintre farmaciștii tineri dorind să beneficieze de vaccin atunci când acesta va fi disponibil, comparativ cu 83% dintre cei cu vârsta peste 65 de ani. Deși majoritatea profesioniștilor din domeniul medical par să întâmpine cu entuziasm un potenţial vaccin împotriva SARS-CoV-2, pacienţii nu par a fi la fel de deschiși.

Conform unui alt chestionar realizat de WebMD, mai puţin de jumătate (42%) dintre cei 1.000 de respondenţi intervievaţi ar fi dornici să se vaccineze în primul an în care preparatul va fi disponibil, iar mai puţin de o treime (26%) s-ar vaccina în primele 90 de zile.

„Acesta este un semnal de alarmă (...). Dacă ratele de imunizare sunt scăzute, atunci nu vom putea obţine nivelul de imunitate necesar pentru a ne proteja împotriva acestui virus”, a explicat dr. John Whyte, CMO (chief medical officer) al WebMD.

Efectele adverse, un motiv de îngrijorare

Pacienţii par a fi îngrijoraţi în special de reacţiile adverse potenţiale ale noului vaccin (78%), fiind circumspecţi și în privinţa eficacităţii acestuia (15%). Dintre profesioniștii din domeniul sanitar, medicii (47%) par a fi mai puţin rezervaţi în privinţa reacţiilor adverse potenţiale asociate vaccinului împotriva SARS-CoV-2, alături de farmaciști (48%).

Asemenea pacienţilor, studenţii la Medicină (60%) și asistentele (58%) și-au manifestat îngrijorarea cu privire la reacţiile adverse ale unui astfel de vaccin. Numai 22% dintre medici, 17% dintre farmaciști și 14% dintre asistente consideră că un vaccin împotriva SARS-CoV-2 ar putea fi disponibil până la finalul acestui an, conform chestionarului Medscape.

Totuși, mai mult de jumătate dintre profesioniștii din domeniul medical, respectiv 65% dintre medici, 64% dintre asistente și 67% dintre farmaciști, sunt încrezători în posibila dezvoltare a unui vaccin eficient pe parcursul următorului an.


Notă autor:

Bibliografie
1. Which HCPs Are Most Likely to GetCOVID Vaccine?-Medscape-Jul31,2020.
2. https://www.webmd.com/lung/news/20200728/webmd-covid-vaccine-poll

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe