Newsflash
Internaționale

Locurile în care aveți risc mare de a lua COVID-19

de Florentina Ionescu - nov. 12 2020
Locurile în care aveți risc mare de a lua COVID-19

Un număr mic de locuri pe care oamenii le frecventează des este răspunzător pentru majoritatea infecțiilor cu noul coronavirus, în marile orașe.

Potrivit CNN, care citează un studiu publicat recent în jurnalul Nature, reducerea ocupării maxime în astfel de locuri (cum ar fi restaurantele, sălile de fitness, cafenelele și hotelurile) poate încetini substanțial răspândirea COVID-19.

ordin masca

Modelul pe care l-au creat oamenii de știință în cadrul acestui studiu prezice că limitarea punctelor de interes la 20% din gradul maxim de ocupare poate reduce numărul infecțiilor cu mai mult de 80%, a explicat Jure Leskovec, autor al acestui studiu și profesor la Stanford University.

Model care a scos la iveală locurile care au potențialul de a ne îmbolnăvi de COVID-19

Cercetătorii de la Stanford University și Northwestern University au folosit datele de localizare de pe telefoanele mobile, pentru a crea un model despre potențiala răspândire a COVID-19 în zece dintre cele mai mari zone metropolitane dun SUA. Datele de la 98 de milioane de oameni au inclus tiparele de mobilitate, între lunile martie și mai. Totodată, cercetătorii au examinat numărul cazurilor de COVID-19 pentru fiecare zonă și au analizat cât de des au călătorit acești oameni în anumite zone non-rezidențiale, adică în „puncte de interes”. Aceste puncte de interes includeau: magazinele alimentare, sălile de fitness, cafenelele, barurile, cabinetele medicale, instituții religioase, hoteluri și moteluri și restaurante cu servicii complete.

„În medie de-a lungul zonelor metropolitane, restaurantele cu servicii complete, sălile de fitness, hotelurile, cafenelele, organizațiile religioase și restaurantele care oferă servicii limitate au produs cele mai mari creșteri prevestite în ceea ce privește numărul infecțiilor atunci când au fost redeschise”, au scris cercetătorii în studiul lor.

Modelul pe care l-au alcătuit a prezis că „infectările se produc într-un mod foarte inegal – că există aproximativ 10% dintre aceste puncte de interes care sunt responsabile de peste 80% din totalul numărului de infectări cu coronavirus, iar acestea sunt locurile care sunt mai mici, mai aglomerate și că oamenii rămân acolo un timp îndelungat”, a mai explicat Jure Leskovec.

Modelul a mai arătat și alte informații extrem de surprinzătoare în ceea ce privește riscul de îmbolnăvire de COVID-19.

„Modelul nostru prezice că o vizită la un magazinn alimentar este de două ori mai periculoasă pentru un individ cu venituri mici, în comparație cu un individ cu venituri mai mari. Asta deoarece magazinele alimentare care sunt vizitate de indivizi cu venituri mici au, în medie, cu 60% mai mulți oameni pe 30 de centimetri pătrați, iar vizitatorii stau acolo cu 17% mai mult timp”, a precizat Jure Leskovec.

Să reținem că acest studiu are și limitări, una fiind faptul că modelul este o simulare, nu un experiment din viața reală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe