Newsflash
Internaționale

Lipoproteina A, asociere cu riscul de cancer de prostată

de Florentina Ionescu - ian. 31 2022
Lipoproteina A, asociere cu riscul de cancer de prostată

Oamenii de știință au descoperit câteva indicii genetice cu privire la asocierea dintre lipoproteina A și riscul de a dezvolta cancer de prostată.

O biobancă din Marea Britanie, precum și alte date descoperite de experți au identificat variantele genetice asociate cu valorile mari ale lipoproteinei A și riscul ridicat de a dezvolta cancer la prostată, scrie www.sciencedaily.com.

lipide din sange risc cancer de prostata lipoproteina A
Foto de National Cancer Institute de la Unsplash

O analiză recentă a scos la iveală o potențială legătură între riscul mai mare de cancer de prostată și variantele genetice asociate cu valori serice mai mari ale lipoproteinei A. Rezultatele acestui studiu au fost prezentate recenr în jurnalul „PLOS Medicine”. 

Noi recomandări în testarea genetică pentru cancerul de prostată 

Cercetările anterioare sugerează că valorile mai ridicate ale unor lipide în sânge ar putea fi asociate cu un risc crescut de cancer de prostată. Dacă se confirmă că este așa, experții spun că medicamentele care reduc nivelul colesterolului ar putea, în teorie, să reducă riscul de cancer de prostată. Cu toate acestea, arată sursa citată, dovezile existente pentru asocierile dintre nivelul lipidelor din sânge și cancerul de prostată au fost neconcludente.

Pentru a înțelege mai bine aceste posibile asocieri, A. Anna Ioannidou de la Imperial College London, din Marea Britanie, și colegii săi au analizat asocierile dintre riscul de cancer de prostată și mai multe lipide din sânge, în special lipoproteina A. 

Medicamentul Lynparza are noi indicații: în cancerul ovarian și de prostată 

Ei au folosit informații din două mari inițiative de cercetare: o biobancă din Marea Britane și un consorțiu, pentru a analiza datele genomice și datele referitoare la riscul de a dezvolta cancer de prostată, incluzând sute de mii de persoane.

Astfel, cercetătorii au evaluat variațiile apărute în secvențele de ADN ale persoanelor, variații care sunt asociate cu diferite valori ale lipidelor din sânge. Apoi au analizat dacă aceste variante genetice au fost asociate, din punct de vedere statistic, cu riscul de a dezvolta cancer de prostată.

Analiza lor a arătat că variantele genetice care prezic valori mai ridicate ale lipoproteinei A în sânge au fost asociate cu un risc general mai mare de cancer de prostată și, totodată, cu un risc mai mare de cancer de prostată avansat sau cu cancer de prostată cu debut la o vârstă mai fragedă. 

Un nou test de sânge pentru cancerul de prostată ar putea reduce biopsiile inutile 

Cercetătorii nu au găsit alte asocieri semnificative pentru orice ale lipide din sânge.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe