Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Leziunile măduvei spinării, „reparate” cu celule stem

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 25 februarie 2021, ora 11:20

Cercetătorii de la Yale au reușit să repare leziunile măduvei spinării folosind celule stem recoltate de la pacient.

Injectarea intravenoasă a celulelor stem derivate din măduva osoasă, la pacienții cu leziuni ale coloanei vertebrale, a dus la îmbunătățirea semnificativă a funcțiilor motorii, au raportat oamenii de știință de la Universitatea Yale și din Japonia. Rezultatele studiului lor au fost publicate în 18 februarie în „Journal of Clinical Neurology and Neurosurgery”. 

leziune coloana vertebrala

La mai mult de jumătate dintre pacienți au fost observate îmbunătățiri substanțiale în anumite funcții – cum ar fi abilitatea de a merge sau de a folosi mâinile. Aceste îmbunătățiri au fost observate în decurs de săptămâni de la injectarea celulelor stem, spun oamenii de știință. Nu au fost raportate efecte adverse substanțiale, scrie news.yale.edu.

Pacienții aveau leziuni prelungite, traumatisme nepenetrante ale coloanei vertebrale, în multe cazuri provenite de pe urma căderilor sau traumelor minore, cu câteva săptămâni înainte de implantarea celulelor stem. Simptomele acestor persoane includeau pierderea funcției motorii și pierderea coordonării, pierderea senzațiilor, precum și disfuncția vezicii urinare și a tranzitului intestinal.

Celulele stem au fost pregătite din propria măduvă osoasă a pacientului, prin intermediul unui protocol de culturi care a durat câteva săptămâni, într-un centru specializat în procesarea celulelor. Apoi celulele au fost injectate intravenos în mai multe serii.

Investigatorii implicați în această cercetare subliniază că vor fi necesare studii suplimentare pentru a confirma rezultatele acestui studiu preliminar. Totodată, spun ei, acest lucru ar putea dura ani.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: maduva spinarii maduva osoasa celule stem coloana vertebrala leziune coloana vertebrala universitatea Yale

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.