Newsflash
Internaționale

Lentile de contact cu nono-ace pot trata bolile oculare

de Florentina Ionescu - aug. 8 2022
Lentile de contact cu nono-ace pot trata bolile oculare

Oamenii de știință au creat niște lentile de contact speciale, cu nano-ace din silicon, pentru a trata în acest fel diferite boli ale ochilor.

O echipă de cercetători de la Universitatea Purdue și de la Universitatea din Michigan, în colaborare cu colegi de la universități din Republica Coreea, a dezvoltat un tip de lentile de contact care au în componență nano-ace pentru a trata afecțiunile oculare, scrie Medical Xpress

lentile de contact
Foto: pixabay.com

În lucrarea ce a fost publicată în „Science Advances”, grupul de cercetători descrie modul în care a realizat aceste lentile de contact și cât de bine au funcționat acestea atunci când au fost testate pe iepuri.

Metodele actuale de administrare a medicamentelor la nivelul ochiului implică terapii care sunt aplicate direct pe exteriorul ochiului sau care sunt injectate în ochi. Niciuna dintre metode nu este optimă, pentru că medicamentele aplicate nu penetrează suficient de bine ochiul, iar medicamentele injectabile sunt dureroase și de cele mai multe ori duc la inflamație. În acest efort nou, cercetătorii au venit cu o nouă abordare: aplicarea unor lentile de contact infuzate cu nano-ace.

Cercetătorii au început să testeze ideea de a include nano-ace în ochi, care să se degradeze în timp, eliberând astfel medicamentul din compoziție. Însă nano-acele trebuiau să fie atât de mici, încât să nu cauzeze durere sau disconfort ocular. Pentru a introduce nano-acele în ochi, acestea trebuie să fie atașate de o lentilă de contact care se va dizolva la scurt timp după ce este aplicată pe suprafața ochiului.

Cercetătorii au început să experimenteze cu nano-ace – le-au dezvoltat folosind o bază din silicon și s-au asigurat că va dura un timp destul de îndelungat până ca siliconul se dizolvă în ochi. Ei au făcut aceste ace foarte mici – de 10 ori mai mici decât orice s-a mai încercat înainte.

Apoi au dezvoltat un mod unic de a crea acest dispozitiv medical, ce implica creșteea nano-acelor din silicon și dintr-un amestec de substanțe medicamentoase, apoi aplicarea unui strat de polimer. Desigur, procesul este unul complex, are mai multe etape.

Odată ce designul a fost confirmat, cercetătorii au repetat procesul într-un mod care a avut ca rezultat o bază ce are forma unei lentile de contact. Ultimul pas implica adăugarea unui al doilea medicament pe lentile, unul care va fi aplicat pe ochi de-odată, pe măsură ce baza lentilei de contact se dizolvă în ochi. Mai multe detalii găsiți aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe