Newsflash
Internaționale

Legătură de cauzalitate între insomnie și hiperglicemie

de Florentina Ionescu - apr. 12 2022
Legătură de cauzalitate între insomnie și hiperglicemie

Un studiu recent sugerează că există o legătură de cauzalitate între insomnie și valorile mari ale glucozei serice.

Calitatea proastă a somnului ori orele de somn cu întreruperi au fost asociate cu o paletă largă de efecte negative asupra sănătății, de la obezitate și boli de inimă până la demență și depresie. Însă există o dezbatere în rândul comunității de cercetători de pe plan internațional cu privire la direcția de cauzalitate în ceea ce privește aceste asocieri. 

tratament digital online insomnie

Astfel, cercetătorii s-au întrebat dacă insomnia îndeplinește un rol direct în cauzarea acestor condiții medicale sau dacă somnul de o calitate precară este pur și simplu un simptom al acestor boli.

„Noi știm din cercetările anterioare că există o asociere între somn și riscul unei persoane de diabet de tip 2, dar nu era clar care dintre acestea vine prima – somnul de o calitate proastă sau valorile mari ale glicemiei, sau dacă sunt implicați și alți factori”, a declarat Faye Riley, de la Diabetes UK, citat de newatlas.com.

Acest studiu nou, publicat în jurnalul „Diabetes Care” și finanțat de Diabetes UK, și-a propus să scoată la iveală asocierea dinte insomnie și hiperglicemie, folosind o metodă analitică numită  randomizare mendeliană. Tehnica permite descoperirea de noi informații în ceea ce privește relația de cauzalitate, folosind date observaționale.

Zona pe care s-a axat cercetarea a fost modul în care valorile glicemiei au fost influențate de cinci măsurători diferite ale somnului:

  1. Insomnia, definită ca dificultatea de a dormi sau de a rămâne adormit
  2. Durata totală a somnului
  3. Nivelul de somnolență din timpul zilei
  4. Frecvența episoadelor de ațipeală
  5. Și cronotipul („păsările de noapte” versus persoanele foarte matinale”.

Folosind datele din cadrul UK Biobank, cercetătorii au analizat informațiile colectate de la peste 300.000 de adulți.

În mod interesant, cercetătorii au descoperit doar o corelație clară între caracteristicile somnului și valorile mari ale glucozei serice, iar aceasta a fost observată în grupul de adulți cu insomnie. Acele persoane care au raportat simptome frecvente ale insomniei au fost asociate cu valori mai mari ale glicemiei, iar folosind randomizarea mendeliană, cercetătorii au tras concluzia că insomnia a îndeplinit un rol cauzal în ce privește hiperglicemia acestor adulți.

Autorii studiului spun că aceste rezultate indică în mod direct că tratarea insomniei ar putea avea un impact terapeutic semnificativ asupra glicemiei și asupra diabetului. Estimările din acest studiu sugerează că intervențiile făcute ce țintesc insomnia ar putea avea un impact la fel de mare asupra diabetului ca scăderea în greutate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe