Newsflash
Internaționale

J.O.Tokyo: lucrătorii sanitari vor în spitale, nu pe stadioane

de L. Budin - mai 5 2021
J.O.Tokyo: lucrătorii sanitari vor în spitale, nu pe stadioane

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo au reușit să înfurie comunitatea medicală, după ce au solicitat ca 500 de lucrători sanitari să facă voluntariat la competițiile care vor avea loc la vară.

Cererea vine în contextul în care Comitetul Olimpic Internațional și organizatorii continuă să facă planuri legate de Jocuri, chiar dacă situația pandemică se înrăutățește în țara gazdă și în ciuda avertismentelor că evenimentul ar putea exercita o presiune intolerabilă asupra personalului medical deja epuizat, arată The Guardian.

jo-japonia

Recorduri nedorite

În Japonia, numărul total de decese COVID-19 a depășit pragul de 10.000, cifra fiind cea mai mare din regiune. Cazurile de pacienți cu simptome severe a atins recordul de 1.050 de persoane în weekendul trecut.

Personalul medical din Tokyo și din alte zone cu rată de incidență mare susține că profesioniștii ar trebui să se concentreze mai degrabă pe pacienții COVID și pe cei care suferă de alte afecțiuni, și al căror tratament a fost întârziat din cauza pandemiei.

Prefectura Osaka, epicentrul celui de-al patrulea val din Japonia, a rămas fără paturi pentru bolnavii în stare gravă. Cei infectați sunt nevoiți să aștepte ore în șir o ambulanță, înainte de a fi internați.

Val de indignare

Organizatorii Jocurilor Olimpice spun că va fi nevoie de 10.000 de lucrători din domeniul medical în timpul evenimentului. Premierul Yoshihide Suga a provocat stupoare când a sugerat ca personalul medical care nu lucrează momentan din varii motive, inclusiv din cauza stresului și a epuizării, să se alăture staff-ului pentru Olimpiadă.

O solicitare recentă către asociația japoneză a lucrătorilor din domeniul sanitar, de a delega 500 dintre membrii săi pentru Jocurile Olimpice, a fost întâmpinată cu un val de furie pe rețelele sociale. Lucrătorii sanitari au arătat că sunt mult prea solicitați la locul de muncă pentru a-și mai dedica timpul și altor activități. Unii s-a declarat uimiți de lipsa de empatie a cererii.

Secretarul general al Federației sindicatelor japoneze pentru lucrătorii din domeniul sanitar, Susumu Morita, a arătat că pandemia are prioritate. Și-a manifestat public indignarea cu privire la insistențele ca Jocurile Olimpice să se organizeze cu orice preț, în ciuda riscurilor la care sunt supuși și pacienții, și îngrijitorii lor.

personal neprotejat

Deși lucrătorii din domeniul sanitar au fost incluși, la mijlocul lui februarie, în grupa celor vaccinați cu prioritate, mulți așteaptă încă să li se administreze a doua doză. Șeful federației sindicatelor spune că personalul medical neprotejat se teme să nu se infecteze în timp ce tratează bolnavi sau administrează vaccinuri.

Până acum, sub 2% din populația Japoniei, de 126 milioane de persoane, a primit cel puțin o doză  - cel mai scăzut nivel din rândul țărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Entuziasm și scepticism

În timp ce prim-ministrul japonez continuă să dea asigurări Comitetului Olimpic Internațional că va fi posibilă organizarea unei jocuri „sigure și protejate” în cele 81 de zile rămase, experții medicali se arată tot mai sceptici. Un articol din aprilie, apărut în The British Medical Journal, arăta că Japonia ar trebui să-și reexamineze intenția de a găzdui anul acesta Jocurile, cu argumentul că evenimentele internaționale ce presupun mari adunări de oameni nu-s nici sigure, nici protejate. 

Haruo Ozaki, șeful Asociației Medicale din Tokyo, a afirmat că va fi „extrem de dificil” să se țină Jocurile, mai ales acum, când variante tot mai transmisibile ale coronavirusului se răspândesc în Japonia. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe