Newsflash
Internaționale

Interferonul poate accelera recuperarea bolnavilor de COVID-19

de Florentina Ionescu - mai 18 2020
Interferonul poate accelera recuperarea bolnavilor de COVID-19

O cercetare recentă arată pentru prima oară că interferonul alfa-2b îmbunătățește clearance-ul virusului SARS-CoV-2 și scade nivelul markerilor inflamatorii la pacienții cu COVID-19.

O echipă internațională formată din mai mulți cercetători, condusă de dr. Eleanor Fish, a arătat pentru prima dată că un medicament antiviral poate ajuta la accelerarea procesului de recuperare al pacienților cu COVID-19. Eleanor Fish este om de știință la Institutul de Cercetare Toronto General Hospital, University Health Network, și profesor la Departamentul de Imunologie de la Universitatea din Toronto.

medicament antiviral covid-19

Potrivit acestui studiu nou, publicat zilele trecute în „Frontiers in Immunology”, tratamentul cu interferon (IFN)-α2b poate să accelereze semnificativ clearance-ul virusului și poate reduce nivelurile de proteine inflamatorii în cazul pacienților cu COVID-19, scrie sciencedaily.com.

Echipa de cercetători a descoperit că tratamentul cu acest medicament antiviral, care a fost folosit clinic vreme de mai mulți ani, a redus semnificativ durata virusului detectabil în tractul respirator superior, în medie cu aproape 7 zile. Totodată, medicamentul acesta a redus nivelurile din sânge ale interleukinei (IL)-6 și ale proteinei C-reactive (CRP), două proteine inflamatorii care se găsesc în organismul pacienților cu COVID-19.

Potrivit sursei citate, dr. Fish spune că echipa sa a luat în considerare terapia cu IFN-α pentru pacienții cu COVID-19 după ce au demonstrat că interferonul a oferit beneficii terapeutice în timpul epidemiei de SARS din 2002 și 2003.

„Mai degrabă decât să dezvoltăm un antiviral specific pentru fiecare epidemie nouă determinată de un virus, aș argumenta că ar trebui să luăm în considerare interferonii ca primă variantă în termeni de tratament. Interferonii au fost aprobați pentru uzul clinic de mai mulți ani, așa că strategia ar fi să restabilim un scop pentru ei pentru infecțiile virale acute respiratorii”, a declarat dr. Fish, conform sciencedaily.com.

Interferonii (IFN) sunt un grup de proteine eliberate de organismul uman, ca răspuns la toate virusurile, iar după cum explică dr. Fish, ei sunt o „primă linie de apărare” a organismului. Ei țintesc diferite stadii ale ciclului de viață al virusului, inhibând virusurile să se multiplice.

Totodată, ei sporesc răspunsul imun prin activarea diferitelor celule ale sistemului imunitar, pentru a elimina infecția. Unele virusuri, însă, pot bloca acest mecanism natural de apărare.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe