Newsflash
Internaționale

Inteligența artificială, folosită pentru a depista din timp glaucomul

de Florentina Ionescu - mai 5 2020
Inteligența artificială, folosită pentru a depista din timp glaucomul

Un nou test poate detecta progresia glaucomului cu 18 luni mai devreme decât metoda care reprezintă standardul de aur actual, potrivit unui studiu clinic de la University College London.

glaucom studiu clinic

Tehnologia aceasta, care este susținută de un algoritm de inteligență artificială, ar putea să ajute la accelerarea trialurilor clinice, scrie medicalxpress.com, și ulterior ar putea fi folosită în detectare și diagnosticare, potrivit studiului publicat recent în revista „Expert Review of Molecular Diagnostics”.

„Am dezvoltat un mod rapid, automatizat și extrem de sensibil pentru a identifica care dintre persoanele cu glaucom sunt la risc de a avea o progresie rapidă a bolii până la orbire”, a declarat cercetătorul principal, profesorul  Francesca Cordeiro.

Testul se numește DARC, de la Detection of Apoptosing Retinal Cells, și implică injectarea în fluxul sangvin (prin braț) a unei substanțe fluorescente care se atașează de celulele din retină și care le iluminează pe cele care se află în procesul de apoptoză, o formă de moarte programată a celulelor. Celulele deteriorate apar într-un alb strălucitor atunci când sunt vizualizate în cadrul examinării clinice – cu cât sunt detectate mai multe celule degradate, cu atât este mai mare valoarea DARC.

Pentru că există o provocare mare în evaluarea afecțiunilor oculare, cercetătorii au încorporat un algoritm de inteligență arficială în metoda lor. În trialul clinic de fază 2 al testului DARC, inteligența artificială a fost folosită pentru a evalua cei 60 de participanți la studiu (20 de persoane cu glaucom și 40 de persoane sănătoase, acestea fiind grupul de control). Inteligența artificială a fost inițial antrenată prin analizarea scanărilor de retină după injectarea substanței de contrast în cazul persoanelor sănătoase din grupul de control. Apoi inteligența artificială a fost testată pe pacienții cu glaucom.

Persoanele care au participat la acest studiu au fost urmărite pe o perioadă de 18 luni după perioada principală a trialului clinic, pentru ca oamenii de știință să vadă dacă vederea lor s-a deteriorat. Cercetătorii au putut să prezică cu acuratețe deteriorarea progresivă provocată de glaucom cu 18 luni înainte ca aceasta să se vadă cu ajutorul metodei care reprezintă standardul de aur în tehnologia de imagistică retinală. Fiecare pacient cu o valoare a testului DARC pe o anumită perioadă s-a dovedit a avea glaucom progresiv în perioada de follow-up.

Aceste rezultate, spun oamenii de știință, sunt foarte promițătoare, pentru că ele arată că testul DARC ar putea fi folosit ca biomarker când este combinat cu un algoritm pe bază de inteligență artificială.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe