Newsflash
Internaționale

Inteligența artificială ar putea ajuta în detectarea cancerului colorectal

de Florentina Ionescu - nov. 8 2021
Inteligența artificială ar putea ajuta în detectarea cancerului colorectal

Un cercetător a descoperit că inteligența artificială poate detecta cu acuratețe cancerul colorectal din scanările de țesut la fel de bine sau chiar mai bine decât anatomopatologii.

Un cercetător de la Universitatea Tulane a descoperit recent că inteligența artificială poate detecta și diagnostica cu precizie cancerul colorectal. Acest studiu nou a fost publicat în jurnalul medical „Nature Communications”, scrie Science Daily

training inteligenta artificiala

Studiul a fost condus de cercetătorii de la mai multe universități, printre care și cea din Tulane. El a fost conceput pentru a testa dacă inteligența artificială (AI) poate fi un insturment bun pentru a ajuta medicii anatomopatologi să țină ritmul cu cererea tot mai crescută a serviciilor lor.

„Acest studiu este revoluționar deoarece noi am reușit, cu succes, să canalizăm forța inteligenței artificiale pentru a identifica și diagnostica un cancer colorectal într-un mod cost-eficient, lucru care ar putea în cele din urmă să reducă volumul de muncă al anatomopatologilor”, a declarat dr. Hong-Wen Deng, profesor și director la Tulane Center of Biomedical Informatics and Genomics din cadrul Facultății de Medicină de la Universitatea Tulane.

Pentru a realiza acest studiu, dr. Hong-Wen Deng și echipa sa au colectat peste 13.000 de imagini ale cancerului colorectal de la 8.803 de subiecți și de la 13 centre independente de cancer din China, Germania și Statele Unite ale Americii.

Folosind imaginile, care au fost selectate aleatoriu de către tehnicieni, oamenii de știință au construit un program asistat de un aparat pentru recunoașterea asistată a leziunilor, program care permite unui computer să recunoască imaginile care prezintă cancer colorectal, una dintre cele mai frecvente cauze de deces asociate cancerului în Europa și în America.

„Provocările acestui studiu au izvorât din dimensiunile mari ale imaginilor complexe, din formele, texturile complexe și din modificările histologice. Dar în cele din urmă studiul a scos la iveală că atunci când am folosit AI pentru a diagnostica forme de cancer colorectal, performanța este prezentată în mod comparabil sau chiar mai bine în multe cazuri decât în cazul medicilor anatomopatologi reali”, a explicat dr. Hong-Wen Deng.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe