Newsflash
Internaționale

Întâlnire virtuală a oamenilor de știință, găzduită de OMS: vaccinul COVID-19 în prim-plan

de Florentina Ionescu - ian. 19 2021
Întâlnire virtuală a oamenilor de știință, găzduită de OMS: vaccinul COVID-19 în prim-plan

Cercetătorii din întreaga lume abordează siguranța și eficacitatea vaccinurilor anti-COVID, precum și accesul la ele, în cadrul unui forum global pe tema cercetării și dezvoltării.

Peste 2.800 de oameni de știință din 130 de țări s-au reunit vineri, 15 ianuarie, în cadrul unui forum virtual găzduit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a identifica minusurile în privința a ceea ce se cunoaște despre coronavirus și pentru a stabili prioritățile în materie de cercetare pentru vaccinurile împotriva virusului SARS-CoV-2, cel care cauzează COVID-19, se arată într-un comunicat de presă al OMS.

vaccin covid-19 dezvoltare forum OMS

Cercetătorii au discutat despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor existente și ale noilor vaccinuri candidate, despre modurile de a optimiza stocurile limitate de vaccin și despre nevoia de efectuare a unor studii suplimentare de siguranță.

„Dezvoltarea și aprobarea mai multor vaccinuri sigure și eficiente la mai puțin de un an după ce acest virus a fost izolat și i s-a efectuat secvențierea reprezintă o realizare științifică uluitoare. Aprobarea primelor câteva vaccinuri nu înseamnă că treaba s-a terminat. Departe de noi acest gând. Mai multe vaccinuri se află pe cale de a deveni realitate, lucru care trebuie evaluat, pentru a ne asigura că avem suficiente doze pentru a vaccina pe toată lumea”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto).

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Peste 30 de milioane de doze de vaccin au fost deja administrate în 47 de țări cu venituri mari, se arată în același comunicat, dar introducerea vaccinului la nivel global a scos la iveală inegalități evidente în ceea ce privește accesul la acest instrument – vaccinul – care poate salva vieți.

Experții prezenți la eveniment au fost de acord că este nevoie de cercetări esențiale cu privire la administrarea vaccinurilor la diferite grupuri ale populașiei, precum și de strategii și programe de distribuire a vaccinurilor. Aceste etape includ studiile clinice, studiile observaționale și multe altele.

Un alt subiect care a fost adus în discuție a fost impactul variantelor de SARS-CoV-2 care au fost depistate în diferite țări asupra eficacității vaccinurilor, impactul vaccinurilor asupra transmiterii infecției cu SARS-CoV-2 și nevoia de a dezvolta următoarea generație de platforme de dezvoltare a vaccinurilor.

„Lumea are nevoie de mai multe tipuri de vaccin care să funcționeze pe diferite populații, pentru a satisface nevoia de la nivel global și pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19. Ideal vorbind, acelea vor fi vaccinuri monodoză, care nu necesită lanț de frig, care ar putea fi livrate fără ac și seringă și care să fie supuse unui proces de fabricație la scară largă”, a declarat profesorul Mike Levine, director al Centrului pentru Dezvoltarea Vaccinurilor de la Universitatea Maryland.


Notă autor:

Credit foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe