Newsflash
Internaționale

Instrument util pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă

de Dr. Alina SIMACHE - nov. 27 2020
Instrument util pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă

Furnizarea informaţiilor esenţiale pentru sprijinul și ghidarea pacienţilor cu insuficienţă cardiacă la externare, prin înregistrarea unor mesaje audio ușor accesibile, ar putea îmbunătăţi prognosticul acestora.

MyROAD (My Recorded On-demand Audio Discharge) este un instrument util pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă, oferindu-le acces permanent la informaţii cu privire la dieta adecvată, activitatea fizică recomandată, medicaţie și monitorizare.

foto 2

Programul conţine mesaje consistente, aplicabile, legate de auto-îngrijire, care pot fi accesate și împărtășite cu membrii familiei, această combinaţie putând sprijini pacienţii în ajustarea tranziţiei de la spital la domiciliu”, a explicat dr. Nancy Albert (Ohio), într-o prezentare în cadrul întâlnirii anuale virtuale a American Heart Association (AHA). „Când pacienţii sunt internaţi în spital, medicii, asistenţii, directorii de îngrijiri și alţi profesioniști din domeniul sanitar se întâlnesc cu pacienţii și membrii familiei pentru a discuta planul de îngrijiri. Totuși, mesajele transmise de diferiţi membri ai echipei ar putea fi inconsecvente, iar pacienţii și membrii familiei ar putea omite informaţii importante sau ar putea fi confunzi”, a adăugat dr. Albert. În condiţiile în care în ziua externării pacienţii cu insuficienţă cardiacă sunt frecvent distrași de formalităţi, aceștia nu ar putea acorda suficientă atenţie recomandărilor furnizate de specialiști.

Rezultate încurajatoare

        Eficienţa instrumentului audio a fost evaluată în cadrul unui studiu randomizat, ce a inclus 997 de pacienţi, cu vârsta medie de 72,8 ani, 58,7% fiind de sex masculin, care au fost internaţi cu insuficienţă cardiacă în cadrul a patru unităţi din Northeast Ohio. La externare, 491 de pacienţi au urmat procedura uzuală, iar 506 pacienţi au beneficiat și de instrucţiunile audio, furnizate prin intermediul programului. Afectarea renală a fost singura caracteristică diferită între cele două grupuri, cei ce au urmat procedura uzuală la externare având o rată mai înaltă de afectare renală decât cei din grupul MyROAD. După ajustarea datelor, s-a observat că pacienţii  care au utilizat ghidul audio au avut un risc cu 27% mai scăzut de prezentare la camera de gardă, la 30 de zile de la externare, și un risc cu 29% mai scăzut la 45 de zile de la externare, în comparaţie cu grupul pacienţilor care au urmat procedura uzuală la externare. Mai mult, la 90 de zile de la externare, utilizatorii aplicaţiei aveau un risc de mortalitate de orice cauză cu 41% mai scăzut și un risc cu 47% mai scăzut de deces prin insuficienţă cardiacă sau necesitatea utilizării unui dispozitiv de asistenţă ventriculară stângă ori a unui transplant cardiac.

        În privinţa spitalizărilor ulterioare de orice cauză, a prezentărilor la camera de gardă sau a deceselor, s-a observat scăderea semnificativă a riscului, atât la 30 de zile, cât și la 45 de zile, în cadrul grupului MyROAD, în comparaţie cu pacienţii care au urmat procedura uzuală la externare, a precizat dr. N. Albert. „Informaţiile furnizate prin intermediul acestui card au sprijinit pacienţii pentru a înţelege mai bine ce au de făcut (...), ceea ce este benefic atât pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă, cât și pentru sistemele sanitare”, a conchis dr. Nancy Albert.


Notă autor:

1.https://www.abstractsonline.com/pp8/?&_ga=2.241603266.1992222014.16028567981601912555.159736667#!/9144/presentation/40175
2. Reuters
3. Prerecorded Discharge Instructions Improve Outcomes for Heart Failure Patients - Medscape - Nov 19, 2020
4.https://newsroom.heart.org/news/pre-recorded-audio-messages-help-improve-outcomes-for-patients-with heart-failure

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe