Newsflash
Internaționale

Institutul Karolinska începe testarea unui nou tratament pentru COVID-19

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 2 2020
Institutul Karolinska începe testarea unui nou tratament pentru COVID-19

Prestigiosul institut din Suedia a primit undă verde pentru a demara un nou studiu clinic. Pacienții Spitalului Universitar Karolinska infectați cu SARS-COV-2 vor primi plasmă de la pacienții vindecați.

Utilizarea de plasmă de la pacienții vindecați după o infecție virală este o practică veche ce a fost utilizată aproape în toate epidemiile, încă de la epidemia de gripă spaniolă de la începutul secolului XX. Potrivit profesorului în epidemiologia bolilor infecțioase de la Institutul Karolinska, Joakim Dillner, acest tip de terapie a fost eficientă în aproximativ jumătate din cazurile de infecții în care a fost aplicată din ultimul secol.

prof.dr.JoakimDillner

„Nu știm dacă va fi eficientă împotriva COVID-19, dar din moment ce a funcționat în atât de multe alte infecții, trebuie să încercăm.” 

200 ml de plasmă sunt suficienți

Pentru a putea vedea care dintre pacienții recuperați sunt compatibili și de la care se poate preleva plasma, trebuie testat nivelul de anticorpi după infecția cu SARS-COV-2. Doar pacienții vindecați și care au fost tratați în Stockholm pot dona sânge. Inițial vor fi incluși zece pacienți cu COVID-19 internați în cadrul Spitalul Universitar Karolinska, iar dacă tratamentul se dovedește a fi sigur se va trece la etapa următoare și se vor include încă 20 de pacienți.

Experințele anterioare arată că e nevoie de o doză de aproximativ 200 de ml de plasmă pentru a reduce simptomele. Astfel o donație standar de 600 de ml de la un pacient recuperat după COVID-19 ar fi de ajuns pentru a trata trei pacienți. Plasma acestor pacienți conține anticorpi specifici. Riscurile asociate terapiei sunt cele legate de orice altă transfuzie de sânge. 

Studii asemănătoare au fost demarate deja în țări ca SUA și Israel.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe