Newsflash
Internaționale

Iniţierea, titrarea și întreruperea tratamentului în IC

de Dr. Diana Andronache - feb. 3 2023
Iniţierea, titrarea și întreruperea tratamentului în IC

Utilizarea noilor terapii în insuficienţa cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă, conform recomandărilor de ghid, este esenţială pentru îmbunătăţirea prognosticului pacienţilor.

poza1Insuficienţa cardiacă (IC) reprezintă un sindrom caracterizat printr-un tablou clinic dominat de prezenţa dispneei și a fatigabilităţii și susţinut prin dovezi de disfuncţie cardiacă.

Privind lucrurile dintr-o perspectivă dinamică, IC este o tulburare în care inima nu poate pompa sânge în organism, proporţional cu nevoile sale, sau poate face acest lucru cu preţul unor presiuni de umplere crescute.

Această entitate patologică poate rezulta din orice tulburare cardiacă structurală sau funcţională care afectează capacitatea ventriculului de a se umple cu sânge sau de a-l ejecta.

Optimizarea timpurie a tratamentului IC cu terapii farmacologice noi, conform recomandărilor de ghid (GDMT – guideline directed medical therapies), este esenţială pentru reducerea mortalităţii și pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Multiple studii clinice au schimbat paradigma în rândul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă (HFrEF), demonstrând efectele benefice ale noilor terapii GDMT, precum inhibitorii receptorului de angiotensină în asociere cu un inhibitor de neprilizină (sacubitril/valsartan), inhibitorii cotransportorului de sodiu-glucoză-2(SGLT2).

Beneficiile au fost analizate în ceea ce privește decesul de cauză cardiovasculară și/sau spitalizările pentru insuficienţă cardiacă (hHF hospitalization for heart failure).

Recomandări conform ghidurilor

Ghidurile europene și americane actuale recomandă iniţierea timpurie a mai multor clase de medicamente noi după stabilirea diagnosticului de insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă și titrarea ulterioară pentru unele dintre acestea.

Însă aceste recomandări nu sunt adesea implementate suficient, de aceea se consideră că înţelegerea implementării contemporane a GDMT este esenţială pentru îmbunătăţirea practicii clinice, în special după adaptarea noilor recomandări de ghid.

Studiul EVOLUTION HF, recent publicat în Journals of the American College of Cardiology, este unul observaţional care și-a propus să ofere informaţii despre utilizarea GDMT după hHF. El pune accent mai ales pe detalii precum iniţierea, titrarea și întreruperea GDMT după hHF.

Lipsa eficienţei

În cadrul studiului, GDMT au fost definite ca inhibitor de SGLT2 (dapaglifozin), inhibitor de angiotensină-neprilizină (sacubitril/valsartan), inhibitori ai enzimei de conversie (IECA), blocanţi ai receptorilor de angiotensină (BRA), beta-blocante și antagoniști ai receptorilor mineralocorticoizi (MRA).

Rezultatele obţinute arată că noile GDMT sunt iniţiate târziu în cursul insuficienţei cardiace, cât și în timpul tratamentului ulterior. În general, s-a observat că întârzierea iniţierii GDMT a fost mai pronunţată la pacienţii cu comorbidităţi, comparativ cu cei fără comorbidităţi, cum ar fi boala cronică de rinichi și diabetul zaharat de tip 2.

Însă utilizarea noilor terapii este deosebit de importantă chiar la pacienţii cu boală cronică de rinichi sau diabet zaharat tip 2, prin prisma efectelor benefice asupra evenimentelor renale sau cardiovasculare.

După episoadele de spitalizare pentru insuficienţă cardiacă, perioadele medii până la iniţierea noilor terapii au fost mai lungi pentru noile GDMT (dapaglifozin sau sacubitril/valsartan) comparativ cu alte GDMT, iar proporţiile de pacienţi care au întrerupt tratamentul (fără a include trecerea de la IECA sau BRA la sacubitril/valsartan) în decurs de 12 luni au fost de 23,5% pentru dapaglifozin, 26,4% pentru sacubitril/valsartan, 38,4% pentru IECA, 33,4% pentru BRA, 25,2% pentru beta-blocante și 42,2% pentru MRA. De asemenea, atingerea dozei-ţintă în cele 12 luni după iniţiere a fost în general scăzută.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe