Newsflash
Internaționale

Inițiativă globală de luptă împotriva cancerului de sân, prezentată azi de OMS

de Florentina Ionescu - mar. 8 2021
Inițiativă globală de luptă împotriva cancerului de sân, prezentată azi de OMS

De Ziua Internațională a Femeii, OMS a prezentat o nouă inițiativă globală dedicată luptei împotriva cancerului de sân, care subliniază înnoirea angajamentului de a îmbunătăți rata de supraviețuire în cazul acestei boli.

Un efort major este adus astăzi în discuție de Organizația Mondială a Sănătății: Global Breast Cancer Initiative. Această inițiativă are obiectivul de a reduce mortalitatea globală prin cancerul de sân cu până la 2,5% pe an, până în 2040, prin urmare, evitându-se un număr estimat la 2,5 milioane de decese, se arată într-un comunicat de presă al OMS. 

initiativa globala cancer de san OMS

În recunoașterea Zilei Internaționale a Femeii, OMS găzduiește și un eveniment, intitulat „Hearing the call of women with breast cancer” (auzind apelul femeilor cu cancer de sân, în traducere), în timpul căruia noua inițiativă va fi prezentată comunității globale de luptă împotriva cancerului.

„Deși noi am văzut un progres substanțial în reducerea mortalității prin cancer de sân în multe țări cu venituri mari în ultimele două decenii, în țările cu venituri mici și mijlocii s-au făcut progrese prea mici. Mortalitatea mai mare în aceste țări cu venituri mici este rezultatul diagnosticului în stadii prea avansate și accesului inadecvat la îngrijiri de calitate. Împreună, putem rezolva această inechitate inacceptabilă”, a declarat dr. Bente Mikkelsen, directorul departmentului de boli netransmisibile din cadrul OMS.

Ratele de supraviețuire, mai mari în țările cu venituri mari

În același comunicat de presă al OMS se arată că rata de supraviețuire la cinci ani după diagnosticul de cancer mamar depășește acum 80% în majoritatea statelor cu venituri mari, în comparație cu 66% în India și doar 40% în Africa de Sud. Decesele premature și cheltuielile mari care apar când serviciile de îngrijire a persoanelor cu cancer mamar nu sunt disponibile sau când pacientele nu și le pot permite au drept rezultat perturbări sociale, sărăcie, instabilitate în familie și copii care rămân orfani.

Prin intermediul acestei inițiative noi, Global Breast Cancer Initiative, OMS lucrează cot la cot cu alte agenții ale ONU și cu alte organizații partenere pentru a oferi recomandări guvernelor cu privire la cum ar putea să-și facă sistemele de sănătate mai puternice pentru diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân, lucru care, în schimb, ar duce la îmbunătățirea capacităților sistemului de a controla alte forme de cancer. Mai multe detalii despre această inițiativă globală găsiți aici.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe