Newsflash
Internaționale

Informații clinice la zi despre vaccinurile împotriva COVID-19

de Florentina Ionescu - ian. 5 2021
Informații clinice la zi despre vaccinurile împotriva COVID-19

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a oferit recent noi informații clinice provizorii despre vaccinurile împotriva COVID-19 care sunt în prezent autorizate în SUA.

Un comitet special dedicat practicilor imunizării a emis mai multe recomandări provizorii pentru utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 de la companiile Pfizer-BioNTech și Moderna, în Statele Unite ale Americii. Aceste considerații pentru vaccinurile pe bază de ARN mesager se aplică doar vaccinurilor autorizate în prezent în SUA, se arată pe site-ul CDC.

vaccin covid-19 informatii CDC
Credit foto: www.rawpixel.com

 

Grupurile de vârstă pentru care sunt autorizate vaccinurile

În ceea ce privește autorizația de utilizare de urgență, următoarele grupe de vârstă sunt autorizate pentru a fi vaccinare:

  • Cu vaccinul de la Pfizer-BioNTech: cei cu vârste ≥16 ani
  • Cu vaccinul Moderna: cei cu vârste ≥18 ani.

Copiii și adolescenții care nu intră în aceste grupe de vârstă nu ar trebui să primească vaccinul anti-COVID la acest moment, se arată pe site-ul CDC.

Administrarea vaccinurilor anti-COVID

Seria de vaccinuri împotriva COVID-19 pe bază de ARN mesager sunt alcătuite din două doze care se administrează intramuscular:

  • Vaccinul Pfizer-BioNTech (30 µg, 0,3 ml fiecare): la distanță de 3 săptămâni (21 de zile) între cele două doze;
  • Vaccinul Moderna (100 µg, 0,5 ml): la o lună (28 de zile) între cele două doze.

Cea de-a doua doză ar trebui administrată cât mai aproape de intervalul recomandat. Pentru niciunul dintre cele două vaccinuri nu există un interval maximul între prima și a doua doză administrată.

Sunt considerate valide vaccinurile din a doua doză administrate într-o perioadă ≤4 zile de la data recomandată pentru cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID.

Nu sunt interschimbabile cu alte produse vaccinale împotriva COVID-19

Oricare dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager autorizate în prezent pot fi folosite atunci când este indicat. Chiar și așa, publicul trebuie să rețină că vaccinurile împotriva COVID-19 pe bază de ARN mesager nu sunt interschimbabile unul cu celălalt sau cu alte produse vaccinale împotriva COVID-19. Siguranța și eficacitatea unei serii de vaccinuri combinate nu a fost evaluată. Ambele doze ale seriei de vaccin anti-COVID ar trebui să fie efectuate cu același produs.

Vaccinarea anumitor categorii de persoane

Persoane cu un istoric actual sau anterior de infecție cu SARS-CoV-2

Datele din studiile clinice indică faptul că vaccinurile anti-COVID pe bază de ARN mesager sunt sigure la persoanele cu dovada unei infecții anterioare de SARS-CoV-2. Vaccinarea ar trebui efectuată la persoane, indiferent de istoricul de infecție simptomatică sau asimptomatică cu SARS-CoV-2.

Persoanele care au primit anterior o terapie cu anticorpi

În prezent, nu există informații cu privire la siguranța și la eficacitatea vaccinurilor anti-COVID pe bază de ARN mesager la persoanele care au primit anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă ca parte din tratamentul pentru COVID-19. Potrivit CDC, vaccinarea ar trebui amânată cel puțin 90 de zile, ca măsură de precauție.

Persoanele cu o expunere cunoscută la SARS-CoV-2 sau în timpul micilor epidemii de COVID-19

Vaccinurile pe bază de ARN mesager nu sunt în prezent recomandate pentru managementul epidemiilor sau pentru profilaxia post-expunere, care este vaccinarea făcută pentru prevenirea dezvoltării infecției cu SARS-CoV-2 la o persoană cu o expunere specifică cunoscută.

Vaccinarea persoanelor cu afecțiuni medicale subiacente

Vaccinurile împotriva COVID-19 pe bază de ARN mesager ar putea fi administrate la persoanele cu condiții medicale preexistente, care nu au contraindicație pentru acest tip de vaccinare. Studiile clinice au demonstrat profiluri similare de siguranță și de eficacitate la persoanele care au unele condiții medicale subiacente.

Persoanele imunocompromise

Nu sunt date disponinile în prezent, pentru a stabili siguranța și eficacitatea vaccinului anti-COVID la aceste grupuri de persoane, cum ar fi persoanele cu infecție cu HOV sau alte boli care compromit imunitatea. Indivizii imunocompromiși ar putea primi vaccinul împotriva COVID-19 dacă nu au contraindicație pentru vaccinare în acest sens.

Persoanele cu boli autoimune

Nu există date disponibile în prezent despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor pentru COVID-19 pe bază de ARN mesager la persoanele cu boli autoimune, deși aceste persoane au fost eligibile pentru a se înrola în studiile clinice. Persoanele cu boli autoimune care nu au contraindicație la vaccinare pot face acest vaccin pe bază de ARN.

Persoanele cu istoric de sindrom Guillain-Barré

Până la această dată, nu a fost raportat niciun caz de sindrom Guillain-Barré după vaccinare în rândul participanților înscriși în studiile clinnice ale vaccinurilor împotriva COVID-19 ale companiilor Pfizer-BioNTech sau Moderna.

Femeile însărcinate

Există, în prezent, puține date disponibile despre siguranța vaccinurilor anti-COVID, inclusiv a vaccinurilor pe bază de ARN mesager, la persoanele însărcinate. Datele limitate sunt în prezent disponibile de la studii realizate pe animale în ceea ce privește toxicitatea. Pe baza cunoștințelor actuale, scriu cei de la CDC, experții cred că vaccinurile cu ARN mesager au un risc puțin probabil asupra femeilor însărcinate sau asupra fătului, deoarece vaccinurile cu ARN mesager nu sunt vaccinuri vii.

Femeile care alăptează

Nu există date referitoare la siguranța vaccinurilor împotriva COVID-19 în privința femeilor la lactație sau referitoare la efectele vaccinurilor împotriva COVID-19 cu ARN mesager asupra bebelușilor alăptați ori asupra producției de lapte. Nu se crede că vaccinurile cu ARN mesager ar reprezenta vreun risc pentru sugari.

Pe platforma națională dedicată vaccinării împotriva COVID-19, vaccinare-covid.gov.ro, găsiți o serie de întrebări și răspunsuri despre vaccinuri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe