Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Infografic: Vaccinul Pfizer își pierde mai rapid eficacitatea împotriva variantei Delta

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 20 august 2021, ora 15:44

Un studiu nou din Marea Britanie a arătat că eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech se diminuează mai repede decât cea a altor vaccinuri împotriva variantei virale Delta.

Studiul a fost publicat într-o perioadă în care deja mai multe țări, printre care SUA și Israel, au anunțat că vor începe să administreze cea de-a treia doză a vaccinului împotriva infecției cu coronavirus, așa-numitele doze „booster”. 

infografic pfizer eficacitate varianta Delta

Potrivit celor de la Statista.com, care citează un sumar al rezultatelor acestui studiu, publicat de The Independent și de alte surse, vaccinul Pfizer a fost în proporție de 90% eficient împotriva infecțiilor cu o încărcătură virală mare la o lună după a doua doză. Eficiența a scăzut, însă, la 85% după două luni și la 78% după trei luni, fiind o pierdere de 12 procente.

Totodată, studiul a analizat și vaccinul produs de Oxford/ AstraZeneca, care este folosit la scară largă în Marea Britanie, în Europa și în alte zone de pe glob. Pentru acest vaccin, eficacitatea a scăzut doar cu 6 puncte procentuale, de la 67% la 61%, pe durata aceleiași perioade.

În ciuda faptului că vaccinul Oxford/AstraZeneca începe inițial la o eficacitate mult mai scăzută, cercetătorii au calculat traiectoriile care ar putea arăta că cele două vaccinuri se află la aproape aceeași eficacitate după aproape cinci luni de la vaccinarea completă.

Sursa citată menționează că rezultatele acestui studiu nu au avut parte încă de o evaluare colegială (peer review).

Etichete: STATISTA analiza vaccin astrazeneca AstraZeneca Pfizer si BioNTech Pfizer-BioNTech vaccinare pfizer studiu pfizer

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.