Newsflash
Internaționale

Indiferent de vârstă, două doze de vaccin Pfizer nu vor avea eficacitate de durată

de Florentina Ionescu - nov. 29 2021
Indiferent de vârstă, două doze de vaccin Pfizer nu vor avea eficacitate de durată

Un studiu recent arată că indiferent de vârsta persoanei, două doze din vaccinul Pfizer împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 nu vor avea o eficacitate de durată.

Vârsta oamenilor nu are niciun efect asupra modului în care pălește efectul protector al vaccinului împotriva COVID-19, ceea ce înseamnă că efectul acestui vaccin s-a estompat în cazul tuturor, nu doar în cazul vârstnicilor. 

vaccin

Persoanele vaccinate cu două doze din vaccinul Pfizer împotriva infecției cu coronavirus în ianuarie și februarie au avut o creștere de 51% a riscului de a contracta virusul în iulie, în comparație cu acele persoane care au fost vaccinate în martie sau aprilie, a arătat un studiu israelian nou, publicat în „Nature Communications”.

Echipa de cercetători de la KI Institute a lucrat împreună cu mai mulți medici de la KSM Research and Innovation și au folosit numeroase date pentru a conduce un studiu retrospectiv de cohortă, comparând ratele incidenței ale infecției cu SARS-CoV-2 și spitalizările asociate bolii COVID-19 în cazul persoanelor vaccinate la începutul campaniei din această țară (ianuarie și februarie) și în cazul persoanelor vaccinate în stadiile ulterioare ale campaniei de vaccinare (martie și aprilie). Acest studiu a inclus peste 1,3 milioane de dosare medicale, scrie www.jpost.com.

Riscul de infecție a fost semnificativ mai mare pentru persoanele vaccinate cât mai la începutul campaniei, cu un trend suplimentar pentru un risc mai mare de spitalizare, arată sursa citată. Rezultatele, spun cercetătorii, sunt consistente cu alte studii făcute pe același subiect, care arată un declin în nivelul anticorpilor și al compușilor sistemului imunitar după patru până la șase luni.

Mai mult, vârstele persoanelor implicate în studiu nu au avut niciun efect asupra efectului trecător al vaccinului anti COVID-19, ceea ce înseamnă că efectul vaccinului s-a „evaporat” pentru toată lumea, nu doar pentru persoanele vârstnice.

„Eficacitatea vaccinului se disipează în mod egal pentru toată lumea, potrivit studiului”, a declarat dr. Barak Mizrahi, cercetător pentru KI Institute, care a condus acest studiu.

Potrivit publicației citate, Israelul a stabilit o politică de a administra a treia doză de vaccin COVID-19 la toți indivizii de peste 12 ani, în contrast cu multe alte țări și în contrast cu recomandarea OMS de a se administra a treia doză de vaccin doar persoanelor care au cel mai mare risc de a contracta virusul ori de a dezvolta o formă gravă de boală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe