Newsflash
Internaționale

În dezvoltarea sclerozei multiple ar putea fi implicat intestinul

de Florentina Ionescu - dec. 5 2019
În dezvoltarea sclerozei multiple ar putea fi implicat intestinul

Oamenii de știință suspectează de mai multă vreme că intestinul ar putea juca un rol în afecțiunile autoimune. O echipă de cercetători a identificat acum dovezile unui potențial mecanism.

În cazul pacienților cu scleroză multiplă, nu este pe deplin înțeles ce factori declanșează sistemul imun și îl fac să atace creierul și măduva spinării. Un factor potențial, însă, este descris de o echipă de cercetători în cadrul jurnalului „Proceedings of the National Academy of Sciences”, scrie Medical Xpress.

intestin creier scleroza multipla

Echipa de oameni de știință a folosit animale ca modele pentru a arăta că proteina Smad7  mobilizează celulele sistemului imunitar în intestine care, la rândul lor, declanșează inflamația în sistemul nervos central. Analizele efectuate la mostrele de țesut intestinal care au fost prelevate de la pacienții cu scleroză multiplă au confirmat rezultatele, care au fost publicate luna aceasta.

Ce s-a descoperit despre proteina Smad7

Cercetătorii au analizat inițial semnalul proteinei Smad7 în celulele sistemului imunitar al șoarecilor, mai precis limfocitele T. Ei au comparat șoarecii care aveau o cantitate normală și cei care aveau o cantitate deosebit de mare de proteină Smad7 în limfocitele T, precum și șoareciii care nu aveau deloc Smad7 în acest tip de celule. Apoi au monitorizat animalele, pentru a vedea dacă acestea au dezvoltat o boală care imită scleroza multiplă.

Cele mai puternice simptome clinice asemănătoare cu cele ale sclerozei multiple au fost observate la animalele cu un nivel crescut al proteinei Smad7 în limfocitele T. În intestinele acestor animale, limfocitele T au fost activate mai frecvent, iar apoi au migrat către sistemul nervos central, acolo unde au declanșat inflamația. La șoarecii care nu au avut deloc proteina Smad7 nu au apărut niciun fel de semne clinice asemănătoare cu cele ale sclerozei multiple.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe