Newsflash
Internaționale

„Imunitatea hibridă” rezultă de pe urma vaccinării și a infecției cu SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - feb. 1 2022
„Imunitatea hibridă” rezultă de pe urma vaccinării și a infecției cu SARS-CoV-2

Vaccinul împotriva COVID-19, combinat cu o infecție cu SARS-CoV-2, oferă persoanelor care îndeplinesc aceste condiții o așa-numită „superimunitate”.

Un studiu recent a investigat modul în care sistemul imunitar răspunde în urma a două condiții: infecția cu virusul SARS-CoV-2 și vaccinarea împotriva COVID-19, scrie www.medicalnewstoday.com.

imunitate hibrida vaccin infectie sars-cov-2
Foto de Towfiqu barbhuiya de la Unsplash

Rezultatele acestui studiu sugerează că ar fi vorba despre o „imunitate hibridă”, ce rezultă de pe urma vaccinării împotriva bolii și de pe urma infecției, iar această imunitate implică un răspuns imun mai puternic. Unii experți o numesc „superimunitate”. 

Gravidele transmit copilului anticorpi protectori în urma COVID-19 

Un studiu nou de la Oregon Health and Science University, care a apărut în revista „Science Immunology”, a explorat modul în care combinația dintre vaccinarea anti-COVID și infecția cu SARS-CoV-2 ar putea influența răspunsul imun al unor persoane.

Totodată, studiul a investigat răspunsul la anticorpi al oamenilor care au fost nevaccinați la momentul în care au contractat infecția, dar care s-au vaccinat mai târziu.

O breșă apărută în protecția oferită de vaccinare

Așa cum era de așteptat, explică specialiștii, pe măsură ce rata de vaccinare a crescut, profesioniștii din domeniul sănătății au înregistrat tot mai multe „infecții de tip breșă” (breakthrough infections). Acest tip de infecție cu SARS-CoV-2 implică o persoană vaccinată cu schemă completă care a contractat virusul SARS-CoV-2.

În comparație cu persoanele nevaccinate, cele vaccinate au un risc mai mic de a dezvolta o formă severă de boală sau de a deceda de pe urma COVID-19, raportează CDC din Statele Unite ale Americii.

„Probabilitatea de a face infecții de tip breșă este mare, deoarece există o încărcătură virală foarte mare în jurul nostru în acest moment”, a explicat dr. Fikadu Tafesse, unul dintre autorii seniori ai acestui studiu și profesor asistent de microbiologie moleculară și de immunologie în cadrul Oregon Health and Science University.

Ce a arătat studiul cu privire la imunitatea participanților

Având în vedere rata ridicată a numărului de persoane care fac infecții de tip breșă și având în vedere că unele persoane se vaccinează anti COVID abia după ce au contractat virusul SARS-CoV-2, cercetătorii de la universitatea menționată au fost curioși să descopere modul în care acești factori influențează răspunsul imun. 

Studiu: vaccinarea completă, eficientă și în rândul grupelor de risc 

Autorii acestui studiu recent au adunat informații medicale de la 104 participanți, pe care i-au împărțit în trei categorii:

  1. Persoanele vaccinate cu schemă completă cu o infecție de tip breșă cu SARS-CoV-2
  2. Persoanele care au avut o infecție cu SARS-CoV-2 urmată de vaccinare
  3. Persoanele vaccinate cu schemă completă care nu au avut istoric medical de infecție cu SARS-CoV-2.

Primul grup a avut 31 de participanți, al doilea a avut tot 31, iar al treilea grup a inclus 42 de participanți.

Cercetătorii au analizat sângele prelevat de la participanți și au expus probele de sânge la diferite tipuri de virusuri vii SARS-CoV-2. Apoi au măsurat răspunsul imun.

Cercetătorii au determinat apoi că nu a contat dacă o persoană a avut vaccinul administrat mai înainte sau dacă a contractat infecția înainte de vaccin. Sistemul imunitar a răspuns în mod similar.

„Nu există nicio diferență dacă vă infectați și apoi vă vaccinați sau dacă vă vaccinați întâi și apoi faceți o infecție de tip breșă. În orice caz, veți beneficia de un răspuns imun foarte robust”, a declarat dr. Tafesse.

În plus, cercetătorii au determinat că răspunsul imun „hibrid” este puternic, indiferent de vârsta persoanei, pe când răspunsul imun dobândit doar de pe urma vaccinurilor anti COVID tinde să scadă odată cu vârsta.

Echipa de cercetători a descoperit că răspunsul imun hibrid este unul puternic, indiferent de modul în care oamenii au obținut această imunitate. Cu toate acestea, subliniază experții, cel mai bine este să vă vaccinați întâi și să luați toate măsurile necesare pentru a preveni infecția cu SARS-CoV-2.

„Ne vom poziționa mai bine dacă ne vaccinăm împotriva COVID-19. Iar dacă virusul pătrunde în organism, vom avea o formă mai ușoară de boală și vom dobândi această superimunitate”, a mai explicat dr. Tafesse.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe