Newsflash
Internaționale

Impactul noului coronavirus asupra Europei

de Dr. Alina SIMACHE - mar. 6 2020
Impactul noului coronavirus asupra Europei

În ciuda măsurilor de sănătate publică extraordinare, numărul infecțiilor este în creștere, iar probabilitatea de transmitere în regiunea europeană este considerată „înaltăˮ.

Răspândirea rapidă a noului coronavirus la nivel internațional a generat teamă, confuzie și chiar isterie globală. În ciuda măsurilor de sănătate publică extraordinare, numărul infecțiilor este în creștere, iar probabilitatea de transmitere în regiunea europeană este considerată „înaltăˮ.

Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat recent că această amenințare prezintă un risc „foarte înaltˮ, experții consideră că transmiterea bolii poate fi, încă, controlată. „Nicio țară nu ar trebui să presupună că nu va avea cazuri, aceasta ar putea fi o greșeală fatală. […] Virusul are potențial pandemic. […] Nu avem timp să ne temem. Trebuie să acționăm acum pentru a preveni infecțiile și pentru a salva vieți.ˮ, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

În regiunea EU/EEA și în Marea Britanie, potrivit ECDC, în majoritatea cazurilor înregistrate în afara Italiei au fost identificate legături epidemiologice, însă există un număr din ce în ce mai mare de cazuri fără un lanț clar de transmitere a infecției. Deși au fost implementate măsuri de sănătate publică extraordinare, numărul infecțiilor confirmate este în creștere, iar probabilitatea de transmitere în regiunea europeană este considerată „înaltăˮ de către experții ECDC.

Până în prezent, infecția COVID-19 asociază simptomatologie respiratorie moderată (similară pneumoniei) în aproximativ 80% din cazuri, majoritatea prezentând recuperare completă. Totuși, 14% dintre pacienții infectați prezintă simptome severe, iar 6% dintre aceștia au ajuns în stare critică. Cazurile severe și decesele au fost înregistrate în special în rândul persoanelor vulnerabile: vârstnicii, persoanele imunodeprimate și cele cu multiple comorbidități. Pe lângă impactul semnificativ asupra sănătății publice, ECDC avertizează că infecția COVID-19 ar putea afecta substanțial activitatea economică și socială.

Italia, țara cea mai afectată din Europa

În Italia, numărul deceselor cauzate de noul coronavirus a depășit 80, iar numărul total de infecții confirmate a depășit 2260. Dintre persoanele infectate, 83 au prezentat recuperare completă, iar 140 se află, încă, în stare gravă, necesitând îngrijiri de terapie intensivă. Majoritatea cazurilor (90%) au fost înregistrate în regiunea de nord a Italiei, în special în Lombardia, Veneto și Emilia Romagna. Pentru a preveni răspândirea infecției virale, autoritățile guvernamentale au decretat ca școlile și universitățile să rămână închise și în următoarea săptămână, iar adunările publice să fie, în continuare, interzise.

Turismul, care contribuie semnificativ la produsul intern brut (13%), este din ce în ce mai afectat, numeroase hoteluri raportând recent anularea rezervărilor în toate regiunile, inclusiv în cele în care nu au fost încă înregistrate cazuri de infecție cu noul coronavirus. În contextul actual, Turcia a interzis toate zborurile către/provenite din Italia, iar SUA și Japonia și-au sfătuit cetățenii să evite călătoriile în nordul Italiei, în special Veneția sau Verona.

Marea Britanie are un „plan de luptăˮ

În ciuda creșterii alarmante a numărului de cazuri, ajungându-se la 51 de infecții confirmate, reprezentanții guvernamentali din Marea Britanie consideră că strategia de urgență planificată va putea fi implementată pentru a controla eficient transmiterea infecției virale. Printre măsurile vizate se numără închiderea școlilor și anularea evenimentelor publice, solicitarea, la nevoie, a personalului medical pensionat și încurajarea muncii la domiciliu. „Cel mai probabil, boala va continua să se răspândească [...] Sunt încrezător că această țară are capacitatea de a face față acestei situațiiˮ, a declarat Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii.

Vaccinul anti-COVID 19, disponibil la finalul anului

Numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus a ajuns la 240 în Germania, conform datelor furnizate de Robert Koch Institute. Majoritatea cazurilor confirmate sunt localizate în Renania de Nord – Westfalia. Pentru a preveni transmiterea virusului, activitatea din școli și grădinițe va fi întreruptă temporar în această regiune. Horst Seehofer, ministrul de Interne, a declarat pentru jurnalul Bild am Sonntag că un vaccin eficient pentru coronavirus ar putea fi disponibil până la finalul acestui an. În plus, Seehofer consideră drept „soluție de ultimă instanțăˮ închiderea orașelor sau a regiunilor pentru a controla răspândirea bolii.

Elvețienii au fost sfătuiți recent de Alain Berset, ministrul Sănătății, să evite sărutul pe obraz ca formă de salut, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Obicei comun în Elveția, dar și în alte părți ale lumii, sărutul pe obraz este o formă de salut utilizată în special de femei, dar și de persoanele de sex opus. Ministrul Sănătății din Franța, Olivier Veran, a sfătuit, de asemenea, populația să evite strângerile de mână.

Primele cazuri în Portugalia și Islanda

Portugalia a înregistrat recent primele două cazuri de infecție cu noul coronavirus, iar Islanda a confirmat, de asemenea, primele trei cazuri, pacienții infectați petrecându-și vacanța în nordul Italiei. În Grecia au fost raportate recent alte trei cazuri noi de infecție, numărul total ajungând la șapte.

Cunoscut oficial sub numele „SARS-CoV-2ˮ, noul coronavirus a fost identificat pentru prima dată la finalul lunii decembrie, în orașul Wuhan din China, autoritățile locale sugerând, inițial, o posibilă epidemie SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), MERS (Middle East Respiratory Syndrome) sau de gripă aviară. Ulterior, autoritățile chineze au anunțat rezultatele testelor de laborator realizate de o echipă de experți, confirmând existența unui nou tip de coronavirus drept agentul patogen care a cauzat afecțiunea respiratorie misterioasă. Până în prezent, au fost înregistrate peste 88.000 de cazuri de infecție virală și 3.000 decese la nivel global, potrivit datelor furnizate de OMS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe