Newsflash
Internaționale

Impactul cafelei consumate în sarcină asupra înălțimii copilului

de Florentina Ionescu - nov. 8 2022
Impactul cafelei consumate în sarcină asupra înălțimii copilului

Un studiu recent arată că, atunci când este consumată în timpul sarcinii, cafeina ar putea afecta înălțimea copilului cu aproape 2,5 centimetri.

Consumul de cafeină în timpul sarcinii este o arie de interes pentru multe cercetări științifice actuale, iar experții continuă să afirme că anumite cantități de cafeină sunt sigure pentru a fi consumate de gravide.

Datele obținute într-un studiu recent au scos la iveală că femeile însărcinate care au consumat cafeină au avut copii cu o înălțime mai mică decât copiii concepuți de acele femei care nu au avut aport de cafeină în timpul sarcinii, scrie Medical News Today

gravide consum de cafeina studiu
Foto de Fallon Michael de la Unsplash

 

De-a lungul anilor, recomandările și sfaturile cu privire la sănătatea în timpul sarcinii s-au modificat, odată cu apariția unui volum tot mai mare de date științifice. O arie de interes în acest context este modul în care aportul de cafeină poate să afecteze prognosticul sarcinii și dezvoltarea copilului, arată publicația citată.

Un studiu recent, publicat în JAMA, a descoperit că un consum de cafeină în timpul sarcinii ar putea avea impact asupra înălțimii copilului. Studiul acesta a scos la iveală că femeile însărcinate care au consumat băuturi cu cafeină au avut copii care erau mai scunzi în copilăria timpurie.

Cofeina în sarcină și dezvoltarea copilului

Acest studiu nou a analizat aportul de cafeină în timpul sarcinii și impactul său asupra dezvoltării copilului. Cercetătorii au examinat o cohortă istorică de mame între anii 1959 și 1965 și copiii lor între 1960 și 1974. Apoi au examinat o cohortă mai recentă de mame și copii, între anii 2009 și 2013 și 2017 și 2019.

Cercetătorii au măsurat concentrațiile de cafeină și paraxantină, un metabolit al cafeinei, în sângele femeilor însărcinate, în primul trimestru de sarcină. Apoi ei au analizat înălțimea copiilor cu vârsta de până la 8 ani.

Analiza lor a indicat faptul că un consum de cafeină în timpul sarcinii a fost asociat cu faptul că acei copii au fost mai scunzi la vârste ulterioare. Diferența a fost distinctă, fiind vorba despre o diferență de înălțime de 2 cm între copiii ale căror mame au consumat cafeină și copiii ale căror mame nu au avut aport de cafeină.

„Ideea principală este că până și o expunere la un conținut scăzut de cafeină în timpul sarcinii a fost asociată cu o înălțime mai mică în copilărie. Au existat doar câteva studii care au fost similare cu al nostru și niciunul dintre ele nu a evaluat cu adevărat înălțimea separat de indicele de masă corporală. Luând în considerare cercetările anterioare, am fost un pic surprinsă că noi nu am descoperit nicio asociere între expunerea la cafeină în timpul sarcinii și înălțimea copilului, dar am descoperit o astfel de asociere solidă între cafeină și înălțimea copilului chiar și până la vârsta de 8 ani”, a declarat autorul studiului Jessica Gleason, pentru Medical News Today.

Impactul general al diferențelor de înălțime înregistrate în acest studiu asupra sănătății generale a copiilor rămâne, totuși, neclar.

„Există implicații puternice care demonstrează că acel consum de cafeină al mamelor de sub 200 mg pe zi este asociat cu o înălțime mai mică a copilului”, a declarat dr. Monte Swarup, care nu a fost implicat în studiul de mai sus.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe