Newsflash
Internaționale

Hipotiroidia în sarcină crește riscul de ADHD

de Dr. Alina SIMACHE - oct. 30 2020
Hipotiroidia în sarcină crește riscul de ADHD

Nivelul scăzut de hormoni tiroidieni în timpul primului trimestru de sarcină ar putea influenţa dezvoltarea neurologică a fătului, cu asocierea unui risc crescut de ADHD.

        Un grup de cercetători americani a analizat dosarele medicale de la 571.674 de nașteri înregistrate în intervalul 1 ianuarie 2000-31 decembrie 2016, observând că gravidele cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni în primele trei luni de sarcină asociau o creștere cu 28% a riscului de ADHD (tulburarea hiperactivă cu deficit de atenţie) la copii. Ulterior, savanţii au exclus din studiu 130.556 de nașteri din diferite cauze, rămânând 16.696 de copii diagnosticaţi cu ADHD și 312.461 de copii fără această afecţiune, care au fost urmăriţi până la împlinirea vârstei de 17 ani. Rezultatele cercetărilor au fost recent publicate în American Journal of Perinatology. Dintre femeile incluse în studiu, 2,9% (2.675) fuseseră diagnosticate cu hipotiroidism.

        Expunerea prenatală la hipotiroidism este semnificativ asociată cu creșterea riscului de ADHD, „tendinţa fiind limitată în special la primul trimestru”, subliniază autorii studiului. Prin urmare, copiii cu mame cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni pe durata sarcinii „ar putea beneficia de screening suplimentar pentru ADHD și alte afecţiuni neurologice. (...) Numeroși factori de creștere care mediază dezvoltarea creierului, inclusiv mielinizarea și crearea sinapselor, sunt reglaţi de hormonii tiroidieni”, a declarat pentru Reuters prof. dr. Morgan Peltier, de la NYU Langone’s NYU Wynthrop Hospital din New York. „Sănătatea tiroidei precoce în sarcină este foarte importantă pentru dezvoltarea neurologică a copiilor. (...) Deși efectele ar putea să nu fie aparente la naștere, acestea pot fi de durată”, specifică profesorul Peltier.


Notă autor:

1. Reuters Health
2. Hypothyroidism in Pregnant Woman May Raise Child’s Risk of ADHD-Medscape-Oct22,2020
3. https://bit.ly/2Tk2mf7 American Journal of Perinatology, online October 21, 2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe