Newsflash
Internaționale

Hemoglobina, măsurată cu telefonul mobil

de Dr. Alina SIMACHE - mai 29 2020
Hemoglobina, măsurată cu telefonul mobil

Cu ajutorul camerei anexate smartphone-ului, un algoritm ar putea corela nivelul de hemoglobină cu imaginea feţei interne a pleoapei, eliminând necesitatea unor manevre invazive.

Aplicaţia inovatoare, denumită „mHematology”, analizează fotografia conjunctivei palpebrale prin intermediul spectroscopiei SSR (spectral super-resolution), convertind rezultatul obţinut în nivelul corespunzător de hemoglobină, potrivit studiului publicat în Optica.

Hemoglobina masurata smartphone

Algoritmul a fost antrenat prin parcurgerea mai multor seturi de imagini ale conjunctivelor palpebrale și nivelurilor de hemoglobină provenite de la 138 de voluntari de la Moi University Teaching and Referral Hospital, din Eldoret, Kenya. Autorii studiului au testat eficienţa aplicaţiei pe 15 voluntari, comparând valorile hemoglobinei cu cele măsurate prin metode convenţionale. Rezultatele obţinute au fost încurajatoare, fiind similare celor măsurate prin analize standard.

Ușor de utilizat, aplicaţia necesită doar fotografierea pleoapei cu ajutorul telefonului mobil și încadrarea imaginii într-un anumit model predefinit. Potrivit autorilor studiului, conjunctiva palpebrală a fost selectată ca localizare principală pentru analiză deoarece microvascularizaţia este vizibilă la acest nivel, iar spectrul nu este afectat de culoarea pielii. Prin urmare, același algoritm poate fi utilizat în siguranţă, indiferent de rasă, nefiind necesară calibrarea acestuia. „Prin utilizarea acestei aplicaţii, pacienţii vor putea obţine un nivel foarte precis al hemoglobinei. (...) Orice smartphone are numeroși senzori incluși. Să utilizăm câţiva dintre aceștia pentru analize biologice și fiziologice”, a declarat pentru Reuters Young Kim, autor al studiului și profesor asociat de Inginerie biomedicală la Purdue University, West Lafayette, Indiana.

 


Notă autor:

Sursa foto: https://bit.ly/3ehYqEg

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe