Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Gripa, „eliminată” de noul coronavirus?

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 11 decembrie 2020

Anul acesta, în Europa, au fost înregistrate semnificativ mai puţine cazuri de gripă comparativ cu anii precedenţi.

În contextul pandemiei, în sezonul rece, era estimată o asociere potenţial devastatoare între virusul gripal și infecţia cu SARS-CoV-2.

Impunerea restricţiilor asociate pandemiei de COVID-19, obligativitatea purtării măștilor de protecţie și promovarea spălatului pe mâini par să fi atenuat transmiterea virusului gripal, conform unor experţi citaţi de Reuters. Totuși, alţi specialiști din domeniu avertizează că aceste date ar trebui să fie interpretate cu grijă, deoarece vârful sezonului gripal va fi atins în următoarele săptămâni sau chiar luni. Datele de pe Flu News Europe (platforma comună de monitorizare aparţinând ECDC și OMS, care colectează informaţii din 54 de regiuni europene) arată că în intervalul 28 septembrie - 22 noiembrie, o singură persoană a fost diagnosticată cu gripă din 4.433 de teste efectuate. Astfel, rata de pozitivitate este de aproximativ 0,02%, cu mult sub valoarea de 10% considerată de OMS drept prag „epidemic” în privinţa gripei și mult mai scăzută în comparaţie cu rata de 15% înregistrată anul trecut. De asemenea, laboratoarele din SUA au raportat mai puţin de 500 de cazuri și niciun deces începând cu 27 septembrie, potrivit CDC.

Profilaxia COVID-19, eficientă și în gripă

        Deși unii cercetători consideră că pandemia de COVID-19 a limitat testarea pentru gripă, rata scăzută înregistrată până acum în Europa încurajează, totuși, autorităţile guvernamentale și reprezentanţii domeniului sanitar, care se temeau de apariţia unei „pandemii duble” de COVID-19 și gripă, ceea ce ar fi putut depăși resursele din spitale pe parcursul iernii. „În orice alt an tipic, am fi remarcat sute de cazuri de gripă, în acest stadiu în Europa și mai departe. (...) Pașii adoptaţi în vederea profilaxiei transmiterii COVID-19 sunt foarte eficienţi și împotriva gripei și a altor virusuri respiratorii”, a declarat pentru Reuters Bruno Lina, virusolog senior în cadrul Hospices Civils de Lyon. Acesta, împreună cu alţi experţi, subliniază, de asemenea, potenţialul impact al „interferenţei virale”, mecanism prin care expunerea la un virus generează un răspuns imun care protejează împotriva altor agenţi patogeni. „În acest caz, coronavirusul ocupă un spaţiu care pune în dificultate, sau face chiar imposibilă pentru alte virusuri respiratorii, precum gripa, coexistenţa cu acesta”, a adăugat Bruno Lina.

Posibile dezavantaje

        Deși numărul scăzut de cazuri de gripă înregistrate până acum este încurajator, aceasta ar putea fi în detrimentul campaniilor de vaccinare, avertizează Edward Hill, cercetător în cadrul University of Warwick. Cifrele reprezintă o provocare pentru producătorii de vaccinuri în vederea pregătirii pentru sezonul următor. În general, la finalul lunii februarie, OMS recomandă tulpinile ce vor fi incluse în realizarea vaccinurilor pentru următorul sezon gripal în emisfera nordică. „Având în vedere faptul că prevalenţa gripei aflată în circulaţie la nivel global este incredibil de scăzută în acest moment, OMS ar putea să nu obţină miile de mostre pozitive pentru gripă, pe care se bazează de obicei pentru deciziile de selecţie a tulpinilor virusului gripal. (...) OMS s-ar putea să fie nevoită să amâne recomandarea de selecţie a tulpinilor pentru luna martie”, conform declaraţiilor lui Matthew Downham, expert în cadrul grupului de lucru european pentru vaccinurile antigripale din cadrul EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations).

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-europe-influenza-a-idUSKBN28B531

Etichete: gripă cazuri vaccinare covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.