Newsflash
Internaționale

Gravidele, riscuri suplimentare asociate COVID-19

de Dr. Alina SIMACHE - apr. 30 2021
Gravidele, riscuri suplimentare asociate COVID-19

Femeile însărcinate infectate cu SARS-CoV-2 și nou-născuţii acestora au risc semnificativ mai mare de complicaţii severe, arată rezultatele unui studiu din Marea Britanie.

Revista JAMA Pediatrics a publicat în premieră informaţii clare și detaliate cu privire la efectele COVID-19 în sarcină. Rezultatele studiului INTERCOVID subliniază faptul că riscul pentru mame și nou-născuţi este chiar mai mare decât cel evaluat iniţial, la începutul pandemiei, cercetătorii recomandând includerea gravidelor în cadrul măsurilor sanitare prioritare. Cercetarea a fost realizată de o echipă de oameni de știinţă din cadrul Universităţii Oxford și a inclus peste 2.100 de gravide din 18 ţări.

        Gravidele cu COVID-19 au risc cu 50% mai crescut de a experimenta complicaţii asociate sarcinii (precum nașterea prematură, pre­eclampsie, internarea la terapie intensivă și deces) comparativ cu gravidele neafectate de SARS-CoV-2, a arătat prof. dr. Aris Papageorghiou, coordonatorul studiului. Nou-născuţii din femei infectate au risc de aproape trei ori mai crescut de complicaţii medicale severe, precum internarea în secţia de terapie intensivă neonatală – în special din cauza nașterii premature. Totuși, vestea bună este că riscurile la femeile infectate asimptomatice sunt similare celor observate la femeile non-infectate, a adăugat profesorul Papageorghiou.

Efecte urmărite de o sută de cercetători

        În cadrul studiului INTERCOVID, peste 100 de cercetători au urmărit efectele COVID-19 pe durata sarcinii, dorind să se asigure că familiile înţeleg riscurile implicate, că mamele și nou-născuţii beneficiază de cele mai bune îngrijiri medicale, iar resursele sanitare, precum vaccinurile, sunt alocate corespunzător. Rezultatele obţinute sunt esenţiale pentru înţelegerea riscurilor asociate acestei categorii, informaţiile disponibile până la publicarea acestor date fiind limitate.

        Unicitatea acestui studiu este conferită de faptul că fiecare gravidă infectată cu SARS-CoV-2  fost comparată cu alte două gravide non-infectate, care au născut în același timp, în același spital. „Din fericire, au fost înregistrate foarte puţine decese materne; totuși, riscul de deces pe durata sarcinii și în perioada postnatală a fost de 22 de ori mai mare la femeile cu COVID-19 comparativ cu femeile însărcinate non-infectate”, a subliniat profesorul Papageorghiou.

 Cezariana, risc crescut de infectare a nou-născutului

        Aproximativ 10% dintre nou-născuţii din mame COVID-19 pozitive au fost, de asemenea, diagnosticaţi cu infecţia în primele zile postnatale. „Este important de menţionat faptul că alăptarea nu este asociată cu această creștere. Totuși, nașterea prin cezariană ar putea fi asociată cu un risc crescut de infectare a nou-născutului”, a precizat prof. dr. José Villar, în calitate de coordonator al studiului.  „Știm acum că riscurile pentru mame și nou-născuţi sunt mai mari decât am presupus iniţial, la începutul pandemiei, iar măsurile sanitare cunoscute trebuie să includă femeile însărcinate atunci când sunt implementate. Aceste informaţii ar trebui să ajute familiile, întrucât necesitatea de a face tot posibilul pentru a evita infectarea este acum clară. De asemenea, vaccinarea ar trebui să fie oferită tuturor gravidelor”, a subliniat un alt coordonator al studiului, prof. dr. Stephen Kennedy.

Vaccinarea, sigură și în al treilea trimestru de sarcină

        În cazul gravidelor cărora le-au fost administrate vaccinuri anti-COVID Pfizer-BioNTech sau Moderna, s-a observat că efectele secundare sunt similare populaţiei generale, potrivit unor cercetări recent publicate în New England Journal of Medicine (NEJM). Comparativ cu femeile care nu erau însărcinate, cele 35.691 de gravide incluse în studiu au raportat mai multe cazuri de durere locală, dar mai puţine cazuri de cefalee, mialgii, febră și frisoane.

        Deși nicio gravidă din cele 3.958 incluse într-un registru al CDC (Centers for Disease Control and Prevention), care au fost vaccinate în primul trimestru de sarcină, nu a născut încă, VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System), administrat de CDC și FDA, a înregistrat 46 de avorturi potenţial asociate vaccinării anti-COVID, 37 dintre acestea fiind raportate în primul trimestru de sarcină. Cu toate acestea, cercetătorii au concluzionat că datele preliminare din sistemul de supraveghere v-safe, registrul de sarcină v-safe și VAERS nu indică semnale de alarmă evidente cu privire la sarcină sau efectele neonatale asociate vaccinării anti-COVID în cel de-al treilea trimestru de sarcină. V-safe este un nou sistem de supraveghere al CDC, accesat prin intermediul telefoanelor inteligente, dezvoltat special pentru programul de vaccinare anti-COVID, înrolarea fiind voluntară. Sistemul trimite mesaje text participanţilor, cu linkuri către chestionare online pentru evaluarea reacţiilor adverse și a stării de sănătate după vaccinare. Monitorizarea continuă timp de 12 luni după administrarea celei de-a doua doze. În cazul femeilor însărcinate, acestea sunt incluse în cadrul registrului de sarcină al v-safe, fiind monitorizate prin chestionare telefonice. Sunt urmărite complicaţiile asociate nașterii, istoricul obstetrical și cel medical, precum și alte detalii menţionate în dosarele medicale ale mamei și nou-născuţilor, aceștia fiind urmăriţi pe parcursul primelor trei luni de viaţă.


Notă autor:

1. https://www.ox.ac.uk/news/2021-04-23-research-uncovers-high-risk-pregnant-women-covid-19
2. https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/third-trimester-vaccination-appears-safe-pfizerbiontech-vaccine-effective-those-2021-04-23/
3. New England Journal of Medicine. 2021. Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons | NEJM. [online] Available at: [Accessed 25 April 2021]

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe