Newsflash
Internaționale

Grafen: materialul viitorului alimentează teoriile antivacciniste

de L. Budin - oct. 6 2021
Grafen: materialul viitorului alimentează teoriile antivacciniste

Ultrarezistent, ultrastabil şi ultraconductor, grafenul revoluționează tehnologia, dar e și subiectul mesajelor de dezinformare, distribuite de cei care se opun vaccinării anti-COVID.

Grafenul este unul dintre cele mai uşoare materiale descoperite vreodată, informează agenția AFP, preluată de Agerpres. Compus din carbon, identificat în 1947, a fost izolat abia în 2004 de olandezul Andre Geim şi ruso-britanicul Konstantin Novoselov, o reuşită care le-a adus celor doi cercetători premiul Nobel pentru fizică în 2010.

grafen2

Proprietăți unice

Are proprietăţi chimice şi fizice unice, iar acest detaliu a făcut din grafen „unul dintre cele mai promiţătoare materiale pentru tehnologiile viitorului”, conform specialistului spaniol în nanotehnologie Marcelo Mariscal.

Grafenul face obiectul unor cercetări privind fabricarea senzorilor de înaltă sensibilitate, dispozitivelor electronice suple, mai ales pentru automobile, avioane şi sateliţi. Stochează foarte uşor energia, poate fi utilizat în diverse domenii, inclusiv în medicină – mai ales ca vector pentru terapii genice, medicină moleculară şi vaccinuri.

noul Cal troian

În teoriile antivacciniste, grafenul este „calul troian” – materialul care poate fi injectat, odată cu serul anti-COVID, și folosit pentru a-i monitoriza pe cetățeni.  

Grafenul a devenit „vedetă” în primăvara lui 2021, după ce Canada a retras de pe piață măști sanitare care conțineau grafen, din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate, mai arată AFP.

Nu mult după aceea, când campaniile de vaccinare anti-COVID erau în plină avânt, s-au auzit voci care îi acuzau pe producătorii de vaccinuri că au strecurat în seruri grafen sau oxid de grafen, cu proprietăți magnetice, pentru a-i controla de la distanță pe cei imunizați – sau pentru a-i ucide, după caz.

Mituri demontate

În realiate, niciunul dintre vaccinurile anti-COVID-19 omologate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ale căror compoziţii chimice sunt publice, nu conţine grafen sau oxid de grafen. Nici grafenul, nici oxidul de grafen nu au proprietăţi magnetice naturale, au precizat oamenii de ştiinţă, citați de jurnaliştii AFP.

Grafenul nu este magnetic decât în condiţii de laborator foarte specifice”, a subliniat Diego Peña, de la Centrul pentru cercetări în biochimie şi materiale moleculare din Spania.

Grafenul şi oxidul de grafen fac obiectul unor cercetări în scopuri biomedicale, însă „este vorba despre studii-model, aflate în faze incipiente ale ştiinţei fundamentale, care sunt încă departe de eventuale aplicaţii”, a explicat specialistul în nanotehnologie Marcelo Mariscal.

În privința măştilor sanitare din Canada, comercializarea lor a fost reluată după ce un studiu a arătat că „particulele de grafen (...) nu sunt eliberate de aceste măşti în cantităţi susceptibile să provoace efecte nefaste pentru plămâni”.

Marcelo Mariscal consideră că toate aşteptările presei şi ale pieţelor comerciale vizavi de un material care promite să revoluţioneze industria - aşa cum au făcut-o oțelul sau polimerii, la vremea lor - au făcut din grafen o ţintă preferată a adepţilor teoriilor conspiraţiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe