Newsflash
Internaționale

„Goana după aurˮ în Europa de Est

de Dr. Alina SIMACHE - ian. 17 2020
„Goana după aurˮ în Europa de Est

Companiile de asigurări și antreprenorii din industria tehnologică de ultimă se întrec pentru a pune la dispoziție cele mai bune oferte, pe baza datelor personale.

Goana dupa aur asigurari sanatate
Foto: Shutterstock

 

Sectorul medical privat din Europa de Est este în continuă dezvoltare. Companiile de asigurări și antreprenorii din industria tehnologică de ultimă generație se întrec pentru a pune la dispoziție cele mai bune oferte, pe baza datelor personale.

Tot mai multe persoane din România, Ungaria, Polonia și din alte state ale Europei de Est solicită serviciile sectorului privat de sănătate, informează Reuters. Nivelurile scăzute ale investițiilor în sectorul public de sănătate influențează negativ activitatea medicală, conducând la limitarea resurselor și la creșterea timpului de așteptare pentru efectuarea investigațiilor, ceea ce întârzie frecvent realizarea intervențiilor medicale.

Fundația viitorului

În prezent, marile companii de asigurări din regiunea europeană, precum PZU, Generali, VIG (Vienna Insurance Group) și Allianz, urmăresc să analizeze datele pacienților pentru a evalua riscurile și pentru a estima prețurile adecvate pentru ofertele lor. „Datele reprezintă fundația viitoruluiˮ, a declarat Gabriella Almassy, manager general al diviziei VIG din Ungaria, precizând că datele analizate sunt esențiale pentru identificarea celor mai bune oferte, cu profit maximal.

În acest scop, companiile de asigurări au inițiat colaborări cu diferiți furnizori de servicii tehnologice. Unul dintre ei este Intermedica din Polonia, al cărui program analizează datele anonime ale pacienților pentru a furniza informațiile fundamentale pentru dezvoltarea afacerilor. „Suntem martorii unui boom în domeniul datelor din sănătate, similar cu cel al datelor financiare în urmă cu 10-15 ani, când sectorul bancar s-a schimbat substanțialˮ, menționează Maciej Malenda, directorul diviziei de parteneriate în cadrul Intermedica, companie ce colaborează cu PZU și Allianz.

Datele din sănătate, râvnite la nivel global

Companiile de asigurări și cele din industria tehnologiei de ultimă generație caută intensiv date din domeniul sănătății, acestea fiind considerate un „premiu râvnit de mulțiˮ. Intenția Google de a cumpăra compania Fitbit, renumit producător de dispozitive pentru monitorizarea semnelor vitale, subliniază importanța majoră pe care o au milioanele de date de sănătate stocate prin intermediul acestor aparate. Printre altele, dispozitivele Fitbit monitorizează numărul zilnic de pași, caloriile consumate, frecvența cardiacă și calitatea somnului.

Unul dintre obstacolele majore întâmpinate de companiile care colectează date personale este reprezentat de asigurarea confidențialității și a securității datelor. Investitorii trebuie să instituie măsuri de securitate adecvate, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene. În ciuda piedicilor, companiile de asigurări care doresc să se afirme în Europa de Est sunt nevoite să utilizeze algoritmii de colectare a datelor pentru a-și îmbunătăți profitabilitatea. De exemplu, VIG plănuiește să își îndrume anul acesta clienții din Ungaria către o platformă online de tip self-service. Astfel, compania ar putea obține acces la modalitățile prin care pacienții aleg să utilizeze serviciile din sectorul privat de sănătate. „Aici vedem cel mai mare potențial pentru viitorˮ, susține Wolfgang Haas, purtătorul de cuvânt al companiei VIG, referindu-se la investițiile din Europa Centrală și cea de Est.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe